Vesti

Stefanović: Nismo tražili pomoć Turske

Šef srpskog tima za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović negira da je Beograd tražio od Turske pomoć i posredovanje u dijalogu sa Prištinom.

Stefanović je rekao za ’Danas’ da nema potrebe za takvim turskim angažovanjem, jer se dijalog u Briselu vodi uz posredovanje EU. Turski mediji su javili da je šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu rekao da su ’Srbi tražili veće (tursko) angažovanje, jer su videli da je Turska ostala neutralna u uspostavljanju odnosa između Srbije i BiH’, te da je i sama Ankara zainteresovana da se direktnije uključi i posreduje u dijalogu Beograda i Prištine. Stefanović je ocenio da će jučerašnja akcija EULEKS-a i KFOR-a u Zubinom Potoku u velikoj meri da optereti nastavak dijaloga 2. septembra, jer će dodatno iskomplikovati situaciju na terenu i otežati položaj Srba. On tvrdi da pregovori u Briselu, ipak, neće biti dovedeni u pitanje, jer je Beograd opredeljen za dijalog i postizanje rezultata.  Stefanović je rekao da bi za pregovarački proces i situaciju bilo korisno da se ne sprovode aktivnosti koje vode zastrašivanju i podizanju nervoze kod Srba na severu Kosova. ’Važno je da svi budemo opredeljeni za iskorenjivanje kriminala, kao i da se odgovorni ili osumnjičeni za krivična dela dovedu pred lice pravde, ali to pravilo ne može da se prekida na Ibru, mora da postoji i s druge strane reke’, rekao je Stefanović. On smatra da je rasprava o Kosovu u Savetu bezbednosti UN pokazala da ’postoje delovi međunarodne zajednice koji ne žele da na adekvatan način pošalju jasnu poruku Saveta bezbednosti o ovoj vrlo ozbiljnoj situaciji’. ’Time navode Prištinu da potpuno neosnovano pomisli da ima podršku za aktivnosti koje vode nasilju, iza čega ne bi stali ni oni koji podržavaju kosovsku nezavisnost’, rekao je Stefanović, prenosi TV Most.    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017