Vesti

Stefanović: Nismo tražili pomoć Turske

Šef srpskog tima za dijalog sa PriÅ¡tinom Borislav Stefanović negira da je Beograd tražio od Turske pomoć i posredovanje u dijalogu sa PriÅ¡tinom.

Stefanović je rekao za ’Danas’ da nema potrebe za takvim turskim angažovanjem, jer se dijalog u Briselu vodi uz posredovanje EU. Turski mediji su javili da je šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu rekao da su ’Srbi tražili veće (tursko) angažovanje, jer su videli da je Turska ostala neutralna u uspostavljanju odnosa između Srbije i BiH’, te da je i sama Ankara zainteresovana da se direktnije uključi i posreduje u dijalogu Beograda i Prištine. Stefanović je ocenio da će jučerašnja akcija EULEKS-a i KFOR-a u Zubinom Potoku u velikoj meri da optereti nastavak dijaloga 2. septembra, jer će dodatno iskomplikovati situaciju na terenu i otežati položaj Srba. On tvrdi da pregovori u Briselu, ipak, neće biti dovedeni u pitanje, jer je Beograd opredeljen za dijalog i postizanje rezultata.  Stefanović je rekao da bi za pregovarački proces i situaciju bilo korisno da se ne sprovode aktivnosti koje vode zastrašivanju i podizanju nervoze kod Srba na severu Kosova. ’Važno je da svi budemo opredeljeni za iskorenjivanje kriminala, kao i da se odgovorni ili osumnjičeni za krivična dela dovedu pred lice pravde, ali to pravilo ne može da se prekida na Ibru, mora da postoji i s druge strane reke’, rekao je Stefanović. On smatra da je rasprava o Kosovu u Savetu bezbednosti UN pokazala da ’postoje delovi međunarodne zajednice koji ne žele da na adekvatan način pošalju jasnu poruku Saveta bezbednosti o ovoj vrlo ozbiljnoj situaciji’. ’Time navode Prištinu da potpuno neosnovano pomisli da ima podršku za aktivnosti koje vode nasilju, iza čega ne bi stali ni oni koji podržavaju kosovsku nezavisnost’, rekao je Stefanović, prenosi TV Most.    

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018