Vesti

File: Kosovo nije uslov za članstvo Srbije u EU

Priznavanje nezavisnosti Kosova nije uslov da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, ali da je neophodno naći rešenja za niz problema koji sprečavanju normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, kaže komesar Evropske unije za proširenje Štefan File.

File je, posle razgovora sa predsednikom SNS Tomislavom Nikolićem, pozvao Srbiju da nastavi svoje napore u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom uoči nastavka pregovora Beograda i Prištine. ’Od suštinske je važnosti da obnovljeni dijalog Beograd-Priština sada donese nove rezultate koji će poboljšati živote ljudi i učvrstiti mir, bezbednost i stabilnost u regionu’, izjavio je File, a prenosi Tanjug. Na pitanje Nikolića da li je priznavanje nezavisosti Kosova uslov da Srbija dobije status kanidata, File je odgovorio da je dobro poznat stav Evropske komisije da priznanje Kosova ’nije zvaničan uslov u procesu evropskih integracija Srbije’. On je dodao da je ’potrebno naći rešenja za brojna nerešena pitanja koja i dalje sprečavaju normalizaciju odnosa’, prenela je agencija Frans pres. ’Ohrabrujem Nikolića i njegovu partiju, kao i sve srpske političke aktere koji žele da unaprede evropske aspiracije Srbije, da deluju konstruktivno i odgovorno u predstojećem periodu’, naveo je File. Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4    

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017