Vesti

Ivanović: Doći ćemo do rešenja

Nova runda pregovora Beograda i Prištine neće biti laka, jer se održava u atmosferi koja je opterećena nasilnim potezima albanske strane od 25. jula, ali će ipak rezultirati nekim rešenjima, jer je to u obostranom interesu, izjavio je državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Komentarišući navode nekih medija da će posrednik EU u nastavku dijaloga sutra u Briselu predstaviti predlog carinskog pečata, Ivanović je naglasio da će predstavnici zvaničnog Beograda prihvatiti samo ono što jasno ukazuje da Kosovo nije država i da je reč o protektoratu pod upravom međunarodne zajednice. “Rešenje za pečat moraće da podrazumeva odredbu vezanu za Rezoluciju 1244 SB UN, čime će biti otklonjena svaka mogućnost zloupotrebe od strane Prištine’, rekao je Ivanović, Međunarodnom radiju Srbije, prenosi FoNet. On je napomenuo da će modalitet koji bude prihvaćen za problem carine u velikoj meri imati uticaj i na rešenje problema predstavljanja Kosmeta na regionalnim forumima. Državni sekretar je istakao da se o pitanju srpskih institucija na severu KiM za sada neće raspravljati, zato što se to ne nalazi na spisku dogovorenih tema. “O tome će se možda razgovarati na kraju dijaloga, kada bude reč o statusnim temama’, rekao je Ivanović.    

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018