Vesti

Nastavak dijaloga. Moguće rešenje carinskog pečata

Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen danas u Briselu, a očekuje se da će biti rešena pitanja carinskih pečata, katastra, Telekoma i univerzitetskih diploma.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović najavio je da će, verovatno, biti razgovora, ali ne kao o zvaničnoj temi, i o mogućnosti prisustva Kosova na regionalnim sastancima.  ’Ono što je sigurno, to je da odlazimo sa uverenjem da će regulisanje pitanja carinskog pečeta, u skladu sa Rezolucijom 1244 i stavom UNMIK-a omogućiti nesmetan promet robe, što će biti od velike koristi i našim građanima na KiM i našim preduzećima i čime će se u potpunosti obesmisliti jednostrani akt Prištine o blokadi trgovinske razmene sa ostatkom Srbije’, rekao je Stefanović Tanjugu. ’Blizu smo rešenja. Postoje jasne indikacije da za pečat i za prateću carinsku dokumentaciju možemo naći rešenje koje čuva pozicije Republike Srbije’, kazao je Stefanović. Pred današnju, novu rundu dijaloga u Briselu Stefanović je rekao da misli da nije dobro komentarisati unapred rešenja koja još nisu doneta, aludirajući na informacije pojedinih medija da je pitanje pečata već završeno. ’Reč je o prihvatljivosti rešenja carinskog pečata i za nas, u slučaju ispunjenja određenih uslova. Tako da razgovori, u svojoj suštini, nose dinamiku i promene pozicija i oni su često menjali te pozicije, pokušavajući da dobiju potvrdu za svoju takozvanu državnost’, kazao je Stefanović i zaključio da očekuje da će danas pitanje carinskih pečat biti ’rešeno onako kako smo tražili od početka’. I šef pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri očekuje da pitanje carinskih pečata bude rešeno u novoj rundi pregovora. Predlog za pečate koji je na stolu je u skladu sa CEFT-om i dodala da je takvo rešenje priznala EU, a da je na Srbiji da se ’složi sa evropskim principima’, kazala je Tahiri Tanjugu. Tahiri je najavila da se, posle ove runde dijaloga, očekuje da će doći do primene sporazuma koji je ranije postignut, a tiče se ličnih karata. Dijalog Beograda i Prištine prekinut je u julu, a razgovori su otkazani zbog neslaganja oko rešenja za pečate. Priština je potom izvela akciju u pokušaju da zauzme administrativne prelaze s centralnom Srbijom - Brnjak i Jarinje. Odgovor Srba sa severa pokrajine na akciju specijalnih policijskih snaga ROSU bila je blokada puteva i administrativnih prelaza. Kriza je okončana privremenim sporazumom sa Kforom, kojim je određeno da međunarodne snage obezbeđuju prelaze, a takvo stanje ograničeno je do sredine septembra. Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4    

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018