Vesti

Promocija monografije „Ni po babu, ni po stričevima“

Promocija monografije „Ni po babu, ni po stričevima“ održana je u Gračanici povodom emitovanja petstote emisije na jagodinskoj televiziji Palma plus.

Emisija o krizi „Ni po babu, ni po stričevima“, čiji je urednik Stevo Grkinjić, je počela da se emituje januara 1998. g. kako bi, kako je rečeno na promociji, ukazala medijima i političarima da se može razgovarati, bez obzira o kom se problemu radi. Glavni i odgovorni urednik TV Palma plus i urednik emisije  o krizi „Ni po babu, ni po stričevima“ Stevo Grkinjić je na promociji svoje knjige rekao da je tokom svih ovih godina emitovanja emisije želeo da  informiše sve zajednice o realnim dešavanjima. “Tokom  ovih održanih petstotina emisija ne postoji relevantna osoba, bilo sa srpske ili albanske strane koja nije bila gost u mojoj emisiji i bila moj sagovornik, od Agima Čekua, Ramuša Haradinaja, koji je prvi intervju dao za TV Palma plus, sa Hašimom Tačijem sam razgovarao prvi put 1999. godine, Ibrahim Rugova je svakog petka držao konferencije za novinare u Klubu književnika, a tu su i ostali albanski predstavnici sa Kosova, svi šefovi UNMIK-a, kao i mnogobrojni poznati srpski političari. O tome nam svedoči upravo ova monografija čija se promocija održava u Gračanici“, rekao je autor monografije Stevo Grkinjić. “Teme razgovora pregovaračkih timova Beograda i Prištine su u isto vreme povezani i sa statusom Kosova’, izjavio je na promociji gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović koji je istovremeno kritikovao i dosadašnje rezultate postignutih dogovora. „Sutra ćemo videti da li ima određeih pomaka. Svako pitanje koje se sprovodi u dijalogu jeste statusno pitanje i zato imamo rezultat da oko nekih stvari još nema dogovora“, kazao je Stojanović. Prema njegovim rečima najveća grška dijaoga što u tim pregovorima ne učestvuju kosovski Srbi. “Kosvoski Srbi  su ključni faktor, oni valjda znaju sta žele da rade sa svojom imovinom i kako da stvore bolje uslove za opstanak. Jednostavno svi imaju pravo da pričaju o nama a mi nemamo pravo da kažemo apsolutno ništa i to nije dobra stvar“, rekao je Stojanović. „Emisija je prilika da se kaže i ono što ne planirate da kažete kad dođete u ovu emisiju. Ako hoćete da saznate ko sve živi na teritoriji Kosova i Metohije morate da gledate emisiju „Ni po babu, ni po stričevima“, to je emisija koju kad bi sad analitički gledali unazad, svi videli kako je ona išla pre događaja, a da, kako su se teme menjale tako su se i događaji kasnije potvrđivali“, rekao je analitičar Dušan Janjić na promociji koja je održana u Opštini Gračanica. Ova emisija će, prema najavama,   nastaviti da istim putem, preko dijaloga,   prenosi mišljenja svih strana, bez obzira kakva ona bila, i nasatviće da prati i prenositi aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji      

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018