Vesti

Manje đaka prvaka i u Kosovskom Pomoravlju

U svih 25 Å¡kola – 18 osnovnih i sedam srednjih, u Kosovskom Pomoravlju počela je nastava bez ikakvih problema, izjavio je danas načelnik Školske uprave ministarstva prosvete Srbije za Pomoravlje Branislav Zdravković.

Zdravković je agenciji Beta rekao da je ove godine upisano 256 đaka prvaka, što je za oko 40 manje nego prethodne dve godine kada ih je upisano 299. Broj upisanih prvaka ipak je nešto veći od očekivanog, kazao je on i podsetio da se deo porodica koje su sa decom tražile azil uzemljama Evropske unije vratio. Prema podacima Školske uprave, u Kosovskom Pomoravlju je u osnovnim školama upisano ukupno 2. 216 učenika, a u srednjim 1. 298, od čega ih je 330 upisalo prvi razred srednje škole. ’Za svu decu koja su od škole udaljena najmanje četiri kilometra, a u nekim slučajevima iz razloga bezbednosti i na manjoj razdaljini obezbeđen je besplatan prevoz’, kazao je Zdravković. On je naveo i da je već stiglo i 851 komplet besplatnih udžbenikaZavoda za udžbenike iz Beograda namenjenih đacima od prvog do trećeg razreda, dok bi drugi deo knjiga u izdanju Kreativnog centra trebalo da stigne sutra. ’Sve škole počele su da rade u pristojnim uslovima jer je u prethodne dve godine ministarstvo za Kosovo i Metohiju finansiralo krečenje školskog prostora’, kazao je Zdravković. U opštinama Kosovska Kamenica, Gnjilane, Vitina i Novo Brdo, koje čine Kosovsko-pomoravski okrug, živi oko 30.000 Srba.    

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018