Vesti

Manje đaka prvaka i u Kosovskom Pomoravlju

U svih 25 škola – 18 osnovnih i sedam srednjih, u Kosovskom Pomoravlju počela je nastava bez ikakvih problema, izjavio je danas načelnik Školske uprave ministarstva prosvete Srbije za Pomoravlje Branislav Zdravković.

Zdravković je agenciji Beta rekao da je ove godine upisano 256 đaka prvaka, što je za oko 40 manje nego prethodne dve godine kada ih je upisano 299. Broj upisanih prvaka ipak je nešto veći od očekivanog, kazao je on i podsetio da se deo porodica koje su sa decom tražile azil uzemljama Evropske unije vratio. Prema podacima Školske uprave, u Kosovskom Pomoravlju je u osnovnim školama upisano ukupno 2. 216 učenika, a u srednjim 1. 298, od čega ih je 330 upisalo prvi razred srednje škole. ’Za svu decu koja su od škole udaljena najmanje četiri kilometra, a u nekim slučajevima iz razloga bezbednosti i na manjoj razdaljini obezbeđen je besplatan prevoz’, kazao je Zdravković. On je naveo i da je već stiglo i 851 komplet besplatnih udžbenikaZavoda za udžbenike iz Beograda namenjenih đacima od prvog do trećeg razreda, dok bi drugi deo knjiga u izdanju Kreativnog centra trebalo da stigne sutra. ’Sve škole počele su da rade u pristojnim uslovima jer je u prethodne dve godine ministarstvo za Kosovo i Metohiju finansiralo krečenje školskog prostora’, kazao je Zdravković. U opštinama Kosovska Kamenica, Gnjilane, Vitina i Novo Brdo, koje čine Kosovsko-pomoravski okrug, živi oko 30.000 Srba.    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017