Vesti

Gračanica: Održana akcija dobrovoljnog davanja krvi

Studentski centar u Gračanici, u saradnji sa Kliničko-bolničkim centrom Prština, organizovao je u dvorištu manastira Gračanice akciju dobrovoljnog davanja krvi u cilju obezbeđivanja dovoljnih količina za normalno funckionisanje zdravstvenih ustanova.

Koordinator Studenskog centra Velimir Radičević Kim radiju je kazao da je cilj akcije imala da promoviše kulturu dobrovoljnog davanja krvi. Prema njegovim rečima u prvoj ovogodišnjoj akciji odziv studenata i građana bio je očekivano odličan. “Ovakvu aciju sa sudentima i srednjoškolcima planiramo da organizujemo i u oktobru. To je izuzetno važno za širenje ideja obrazovanja, odziv zajednice, ali i humanitarnih i ljudskih vrednosti’, kazao je Radičević. Hirurg u KBC u Gračanici Vesna Vasić istakla je da su redovne akcije davanja krvi neophodne kako bi se obezbedila potrebna količina krvi za lečenje bolesnika u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu. “Veoma smo zadovoljni, ispunili smo sve što smo planirali i prikupili ukupno 25 jedinica krvi. Svaka ovakva akcija je značajna u smislu zbrinjavanja hitnih slučajeva kojih imamo relativno često u našoj bolnici’, kazala je Vasić. Dobrovoljno davanje krvi predstavlja znak humanosti, ljudske solidarnosti i plemenitosti, smatra Mirloslav Arsić. “Uvek se odazivam ovakvim akcijama, znam da će mojih pet minuta mnogo značiti onima kojima je pomoć najpotrebnija’, kazao je Arsić. U znak zahvalnosti za humani gest, dobrovoljnim davaocima krvi deljeni su sokovi.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017