Vesti

Gračanica: Održana akcija dobrovoljnog davanja krvi

Studentski centar u Gračanici, u saradnji sa Kliničko-bolničkim centrom Prština, organizovao je u dvorištu manastira Gračanice akciju dobrovoljnog davanja krvi u cilju obezbeđivanja dovoljnih količina za normalno funckionisanje zdravstvenih ustanova.

Koordinator Studenskog centra Velimir Radičević Kim radiju je kazao da je cilj akcije imala da promoviše kulturu dobrovoljnog davanja krvi. Prema njegovim rečima u prvoj ovogodišnjoj akciji odziv studenata i građana bio je očekivano odličan. “Ovakvu aciju sa sudentima i srednjoškolcima planiramo da organizujemo i u oktobru. To je izuzetno važno za širenje ideja obrazovanja, odziv zajednice, ali i humanitarnih i ljudskih vrednosti’, kazao je Radičević. Hirurg u KBC u Gračanici Vesna Vasić istakla je da su redovne akcije davanja krvi neophodne kako bi se obezbedila potrebna količina krvi za lečenje bolesnika u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu. “Veoma smo zadovoljni, ispunili smo sve što smo planirali i prikupili ukupno 25 jedinica krvi. Svaka ovakva akcija je značajna u smislu zbrinjavanja hitnih slučajeva kojih imamo relativno često u našoj bolnici’, kazala je Vasić. Dobrovoljno davanje krvi predstavlja znak humanosti, ljudske solidarnosti i plemenitosti, smatra Mirloslav Arsić. “Uvek se odazivam ovakvim akcijama, znam da će mojih pet minuta mnogo značiti onima kojima je pomoć najpotrebnija’, kazao je Arsić. U znak zahvalnosti za humani gest, dobrovoljnim davaocima krvi deljeni su sokovi.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018