Vesti

Sokolica 2011: Večeras dodela nagrada Sv. Luka i zatvaranje

U okviru 15. Međunarodne kulturno umetničke manifestacije ’Sokolica 2011’ na platou Doma kulture u Zvečanu održano je veče zavičajnih pesnika.

Profesorka na Filozofskom fakultetu prištinskog univerziteta Valentina Pitulić istakla je da se i u ovim nemilim događajima, manifestacija ovog tipa po petnaesti put ipak održava. Pitulićeva dodaje da srpski duh nije zamro, i da je reč ove godine jača nego ikada.  ’Jako je važno da se i ovog puta održala ova manifestacija koja i slavi svoj jubilej. Ovo je još jedan dokaz da kako bi rekao Dostojevski lepota može spasiti svet i da je to na jedan poseban način spoj neba, tradicije i reči preko koje mi čuvamo svoje nacionalno biće. Mislim da je jako važno da je došao veliki broj i slikara i pesnika, došli su najodaniji koji nam dolaze onda kada je nama najteže ’, istakla je Pitulićeva, prenosi Kontakt plus radio.  Ljubiteljima poezije predstavila se pesnikinja Lenka Jakšić koja živi i stvara u Kosovskoj Mitrovici do mere mogućeg.  Publici u Zvečanu sinoć se predstavilo 7 zavičajnih pesnika. Manifestacija “Sokolica 2011’ traje još večeras, kada će u 20 časova u Domu kulture u Zvečanu biti organizovana izložba slika nastalih na koloniji i dodela slikarskog prizanja ’Sveti Luka’. Za realizaciju manifestacije predvidjeno je oko 650.000 dinara.    

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018