Vesti

Sokolica 2011: Večeras dodela nagrada Sv. Luka i zatvaranje

U okviru 15. Međunarodne kulturno umetničke manifestacije ’Sokolica 2011’ na platou Doma kulture u Zvečanu održano je veče zavičajnih pesnika.

Profesorka na Filozofskom fakultetu prištinskog univerziteta Valentina Pitulić istakla je da se i u ovim nemilim događajima, manifestacija ovog tipa po petnaesti put ipak održava. Pitulićeva dodaje da srpski duh nije zamro, i da je reč ove godine jača nego ikada.  ’Jako je važno da se i ovog puta održala ova manifestacija koja i slavi svoj jubilej. Ovo je još jedan dokaz da kako bi rekao Dostojevski lepota može spasiti svet i da je to na jedan poseban način spoj neba, tradicije i reči preko koje mi čuvamo svoje nacionalno biće. Mislim da je jako važno da je došao veliki broj i slikara i pesnika, došli su najodaniji koji nam dolaze onda kada je nama najteže ’, istakla je Pitulićeva, prenosi Kontakt plus radio.  Ljubiteljima poezije predstavila se pesnikinja Lenka Jakšić koja živi i stvara u Kosovskoj Mitrovici do mere mogućeg.  Publici u Zvečanu sinoć se predstavilo 7 zavičajnih pesnika. Manifestacija “Sokolica 2011’ traje još večeras, kada će u 20 časova u Domu kulture u Zvečanu biti organizovana izložba slika nastalih na koloniji i dodela slikarskog prizanja ’Sveti Luka’. Za realizaciju manifestacije predvidjeno je oko 650.000 dinara.    

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018