Vesti

Nova školska godina počela i u školama na KiM

U 97 osnovnih i srednjih škola na Kosovu i Metohiji, danas je, kao što je to i predviđeno kalendarom Ministarstva prosvete Republike Srbije počela nova školska godina.

Načelnik školske uprave Predrag Stojčetović je za Kontakt Plus radio kazao da je zabeležen porast broja učenika i u osnovnim i u srednjim školama na području severnog Kosova i Metohije, dok je u enklavama, broj đaka manji u odnosu na prošlu godinu. “Broj prvaka ove godine je veći na severu Kosova i u centralnom delu, u Gračanici i okolini. Na žalost u enklavama i povratničkim naseljima broj dece koja polaze u školu je smanjen, tako npr. OŠ “Jedinstvo’ u Crkolezu ove godine nema ni jednog učenika od prvog do četvrtog razreda. Broj đaka je smanjen i u Vidanju, Osojanu i Orahovcu, što pokazuje da tamo nemamo pravi povratak, nemamo povratak mladih ljudi sa decom i u tim sredinama se smanjuje broj đaka’, kazao je Stojčetović. Osnovnu školu ove godine upisalo je oko 3000 đaka na Kosovu i Metohiji što je za dvadesetak učenika više nego lane, kaže Stojčetović, dok je srednju školu upisao isti broj učenika kao i prošle godine. Na Kosovu i Metohiji ove godine upisano je 25 hiljada đaka na predškolskom, osnovnom i srednjoškolskom programu.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018