Vesti

KFOR:Dobra saradnja KFOR-a i Vojske Srbije

Komandant KFOR, general Erhard Biler i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić istakli su, na sastanku održanom u Peći, značaj međusobne saradnje i konstatovali da je situacija duž administrativne linije na severu Kosova ’relativno mirna i stabilna’.

Kako je navedeno u saopštenju dostavljenom KIM radiju, Biler i Miletić su razgovarali o poslednjim događajima na Kosovu i ocenili saradnju Vojske Srbije i KFOR kao ’vrlo dobru, visoko profesionalnu i zasnovanu na uzajamnom poštovanju’.  ’Neke prekogranične kriminalne aktivnosti, kao što su šverc, ilegalna imigracija ili nezakonita seča drveća, biće rešavane profesionalnom saradnjom bezbednosnih snaga obe strane i istovremenim patrolama duž administrativne linije razgraničenja’, navedeno je u saopštenju.  Biler je Miletiću predstavio mere koje je KFOR preduzeo od 25. jula i incidenta na administrativnom prelazu Jarinje, ’jasno mu stavljajući do znanja da je samo posredovao u zajedničkom postizanju dogovora uključenih strana, a da je KFOR na nezavisan način preduzeo mere u ime KFOR i samo iz bezbednosnih razloga’.  Biler je, komentarišući mere kontrole na administrativnim prelazima, kazao da im je cilj obezbeđivanje sigurnosti i da je prolaz kroz prelaze i dalje ograničen iz bezbednosnih razloga.  ’Kapije su otvorene za privatna vozila i autobuse. Kamionima je zabranjen prolaz, uz izuzetke. Dozvoljen je prolaz robi upućenoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Prolaz humanitarne pomoći je dozvoljen pod određenim uslovima’, navodi se u saopštenju.  Biler je zahvalio Miletiću zbog međusobnog informisanja i bliske komunikacije tokom kriznih dana, a organima odbrane Srbije zbog ’vrlo korisnih i umirujućih izjava tokom prethodnih nedelja’.  ’Zajednička komisija za primenu je dokazala svoju funkcionalnost i efikasnost od samog početka krize tokom noći 25. jula. Dalja saradnja će se prilagoditi novoj situaciji’, poručeno je posle sastanka. Susret Miletića i Bilera bio je poslednji pre završetka misije komandanta KFOR-a, koji 9. septembra napušta tu dužnost.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018