Vesti

KFOR:Dobra saradnja KFOR-a i Vojske Srbije

Komandant KFOR, general Erhard Biler i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić istakli su, na sastanku održanom u Peći, značaj međusobne saradnje i konstatovali da je situacija duž administrativne linije na severu Kosova ’relativno mirna i stabilna’.

Kako je navedeno u saopštenju dostavljenom KIM radiju, Biler i Miletić su razgovarali o poslednjim događajima na Kosovu i ocenili saradnju Vojske Srbije i KFOR kao ’vrlo dobru, visoko profesionalnu i zasnovanu na uzajamnom poštovanju’.  ’Neke prekogranične kriminalne aktivnosti, kao što su šverc, ilegalna imigracija ili nezakonita seča drveća, biće rešavane profesionalnom saradnjom bezbednosnih snaga obe strane i istovremenim patrolama duž administrativne linije razgraničenja’, navedeno je u saopštenju.  Biler je Miletiću predstavio mere koje je KFOR preduzeo od 25. jula i incidenta na administrativnom prelazu Jarinje, ’jasno mu stavljajući do znanja da je samo posredovao u zajedničkom postizanju dogovora uključenih strana, a da je KFOR na nezavisan način preduzeo mere u ime KFOR i samo iz bezbednosnih razloga’.  Biler je, komentarišući mere kontrole na administrativnim prelazima, kazao da im je cilj obezbeđivanje sigurnosti i da je prolaz kroz prelaze i dalje ograničen iz bezbednosnih razloga.  ’Kapije su otvorene za privatna vozila i autobuse. Kamionima je zabranjen prolaz, uz izuzetke. Dozvoljen je prolaz robi upućenoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Prolaz humanitarne pomoći je dozvoljen pod određenim uslovima’, navodi se u saopštenju.  Biler je zahvalio Miletiću zbog međusobnog informisanja i bliske komunikacije tokom kriznih dana, a organima odbrane Srbije zbog ’vrlo korisnih i umirujućih izjava tokom prethodnih nedelja’.  ’Zajednička komisija za primenu je dokazala svoju funkcionalnost i efikasnost od samog početka krize tokom noći 25. jula. Dalja saradnja će se prilagoditi novoj situaciji’, poručeno je posle sastanka. Susret Miletića i Bilera bio je poslednji pre završetka misije komandanta KFOR-a, koji 9. septembra napušta tu dužnost.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018