Vesti

Štrpce: Lokalna samouprava bliža građanima

Stanovnici Štrpca viÅ¡e ne moraju da prelaze nekoliko kilometara s jednog na drugi kraj te razuÄ‘ene opÅ¡tine, kako bi kod matičara podigli najosnovnija dokumeta ili upisali novoroÄ‘enče.

Opštinsko rukovodstvo je, uz pomoć USAID-a, za svoje sugrađane otvorilo nove kancelarije matične službe u dva najudaljenija (Brod i Sevce) od ukupno 15 sela smešenih na obroncima Šar planine, navedeno je u saopštenju dostavljenom KIM radiju. “Lokalna uprava je planirala da u ovoj godini otvori isturene opštinske kancelarije kako bismo usluge približili meštanima naša dva najveća i najudaljenija sela. U ime građana i lokalne uprave zahvaljujem se vladi SAD i USAID-ovom program, Inicijativi za demokratske i efikasne opštine, za svu podršku u jačanju naše uprave i unapređenju usluga koje pružamo, kazao je gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić na otvaranju opštinskih kancelarija.  Majkl Marfi, otpravnik poslova ambasade SAD-a u Prištini, dodao je da lokalna uprava u Štrpcu ’na delu pokazuje jasnu posvećenost svojim građanima“. Marfi je ohrabrio opštinske zvaničnike da nastave da slušaju potrebe svojih građana i da na iste odgovaraju na način koji je svojstven odgovornim lokalnim upravama. Nove, ’isturene kancelarije“ na raspolaganju su i stanovnicima okolnih sela, a očekuje se da će u budućnosti ostim matičnih pružati i druge vrste opšttinskih usluga.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018