Vesti

Bogdanović:Na severu Kosova nema pripadnika MUP-a

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio da na severu Kosova nema pripadnika MUP-a Srbije i da se Beograd striktno pridržava Rezolucije 1244.

Bogdanović je u intervjuu Politici naglasio da ocena zamenice američkog ambasadora u UN Rozmari di Karlo da je neprihvatljivo angažovanje MUP-a Srbije na severu Kosova i da je to kršenje Rezolucije 1244 predstavlja običnu zamenu teza kako bi se opravdali jednostrani potezi Prištine i pokušaj menjanja realnosti na terenu nasilnim putem.  ’Poznato je ko krši i kome se toleriše izlazak iz okvira Rezolucije 1244 SB UN. Takvi stavovi su pokušaj stvaranja alibija za jednostrane poteze Prištine, koji su stvorili krizu i tenzije na severu Pokrajine’, istakao je Bogdanović u intervjuu Politici. On je naglasio i da na severu Kosova ne postoji nijedna paravojna organizacija, a srpske institucije deluju u skladu sa demokratskim standardima i zakonom, štiteći i zastupajući interese naroda. Komentarišući najavu kosovskog premijera Hašima Tačija da se ’paralelne strukture koje na severu finansira Srbija pretvaraju u paravojne strukture koje sprovode terorističke akte’, Bogdanovič je rako da to samo pokazuje na šta su sve spremni i koliko daleko mogu otići Priština i Tači. ’Krajnje je neumesno da onaj ko je osumnjičen u izveštaju Dika Martija za najgore zločine, trgovinu ljudskim organima, priča o paravojnim formacijama i terorizmu na severu pokrajine, kaže da se institucije države Srbije na severu Kosmeta pretvaraju u paravojne strukture, koje sprovode terorističke akte’, naglasio je Bogdanović. Poznata je činjenica da su Srbi na Kosovu i Metohiji opstali tamo gde postoje srpske institucije, rekao je on i dodao da bez svojih lokalnih samouprava i institucija države Srbije, srpska zajednica na Kosovu ne može opstati. ’Svako polovično, hibridno rešenje, predstavljalo bi korak ka gašenju naših institucija, što bi dovelo do iseljavanja Srba iz pokrajine’, smatra Bogdanović ’Svima je dobro poznato da su te institucije izabrane na demokratskim izborima i da su zahvaljujući njima Srbi uspeli da opstanu. Jasno je zašto Tačiju smetaju naše institucije, jer su one garant opstanka Srba i brana su albanskim ekstremistima da sprovedu etničko čišćenje’, rekao je on. Bogdanović je kazao da, za razliku od dela pokrajine južno od Ibra, gde deluju albanske paravojne, terorističke organizacije, koje se često oglašavaju raznim pretnjama srpskom stanovništvu, na severu ne postoji nijedna paravojna organizacija, a srpske institucije deluju u skladu sa demokratskim standardima i zakonom, štiteći i zastupajući interese naroda.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018