Vesti

KFOR uklonio barikadu, ubrzo postavljena nova

Pripadnici KFOR-a sinoć su oko 19. 30 završili sa uklanjanjem barikade od šljunka, na putu koji administrativni prelaz Jarinje povezuje sa njihovom bazom u blizini, ali su Srbi nedaleko odatle brzo postavili novu barikadu, kojom je i dalje blokiran putni pravac prema Jarinju.

KFOR je oko 21. 30 sati smanio broj svojih vojnika koji su se nalazili naspram lokalnih Srba. Iza bodljikave žice, postavljene kod mesta gde se nalazila uklonjena barikada, ostao je manji broj vojnika koji su pratili dalji razvoj situacije. Pripadnici vojne mirovne misije su u unutrašnjost baze povukli i jedan oklopni transporter, koji je izašao iz baze pred početak akcije, oko 18 sati. Srbi su 15. septembra, nezadovoljni jednostranom akcijom prištinskih vlasti i dovođenjem kosovskih carinika i policajaca na prelaz Jarinje, nasuli šljunak na put koji vodi do prelaza i ka bazi Kfora. KFOR je prošle večeri uklonio tu barikadu, ispred koje je prethodno postavio bodljikavu žicu. Srbi su, međutim, u neposrednoj blizini postavili novu barikadu, kojom se ne blokira pravac ka bazi KFOR-a, ali se posle razdvajanja puta blokira pravac ka Jarinju. Blokada od zemlje i šljunka je blizu bodljikave žice koju su razvukli vojnici KFOR-a, a kamionima se dovežene nove količine šljunka za novu barikadu. Alternativni put, koji je nedavno proširen, a vodi iznad prelaza Jarinje, bio je jedno vreme, ali više nije blokiran, javio je Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018