Vesti

EULEKS razočarava i evropske zemlje?

Prištinski list ’Koha ditore’ piše danas da EULEKS navodno gubi podršku evropskih zvaničnika, te da se očekuju promene u zajedničkom planu delovanja osnovnog dokumenta na osnovu kojeg je definisan mandat misije.

List navodi da su nedostatak konkretnih rezultata u borbi protiv kriminala, teškoće na severu Kosova, a posebno nefunkcionisanje zemalja članica u radu misije razlozi koji se pominju kao znak nesposobnosti misije i zbog kojeg raste nezadovoljstvo zemalja članica. Evropske diplomate ukazuju takođe da EULEKS nije uspeo da potroši budžet planiran za ovu godinu, te da se očekuje da se u vezi toga u Briselu uskoro sastane takozvana ’korektivna grupa’ u čijem će planu biti promena Zajedničkog plana delovanja osnovnog dokumenta na osnovu kojega funkcioniše mandat misije. ’Ne može se očekivati da se jedna misija, koja ne uspeva da upravlja sopstvenim budžetom i da ga potroši, bori protiv organizovanog kriminala’, citira list neimenovanog diplomatu.    

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018