Vesti

Kući: Sprovodimo akcije da odblokirali puteve [VIDEO]

“Vlada Kosova upoznata je sa akcijama pripadnika KFOR-a na severu Kosova. U koordinaciji sa KFOR-om i EULEKS-om naša vlada svakodnevno sprovodi akcije kako bi se odblokirali putevi, izjavio Hajredin Kući.

Potpredsednik kosovske vlade Hajredin Kući rekao je u izjavi za KIM radio da pitanje prelaza na severu Kosova neće biti tema dijaloga Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu.  “Ne može to da bude deo nikakve diskusije sa Beogradom pošto su Jarinje i Brnjak naše granice i tamo ćemo uspostaviti javni red i mir zajedno sa EULEKS-om i KFOR-om’, izjavio je Kući. Kući je naglasio da se u Briselu sa Beogradom takođe neće razgovarati o statusu Kosova, suverenitetu i teritorijalnom integritetu već samo o tehničkim problemima. “Sada je potrebno gledati u budućnost, kako da sarađujemo, kako da zajednički gradimo mir i da kao nezavisne države budemo deo EU, NATO-a i drugih međunarodnih organizacija. Potrebno je gledati u budućnost, prošlost ne možemo da menjamo. Dosta je bilo konflikata’, rekao je Kući. Hajredin Kući je istakao da situacija na severu Kosova nije dobra i da će vlada učiniti sve da je popravi i da obezbedi sigurnost građana.  Prema njegovm rečima, potrebno je uložiti više truda kako bi se na severu uspostavili red i mir jer, kako je naglasio, “tamo žive ljudi koji su pod vlašću kriminalaca’.    “Oni su taoci kriminalaca, a zbog odnosa mi imamo sa Srbijom oni se nalaze u sendviču. Mi nećemo uraditi ništa protiv njih i neće biti nikakve akcije poput Oluje ili nešto slično. Bićemo odgovorni i čvrsti na našem putu da ostvarimo javni red i mir, da imamo institucije policije i sudstva i legitimnost’, kazao je Kući.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018