Vesti

Na Jarinju sve više Srba

’Srbi nisu gađali KFOR kamenicama, niti je ta vojna misija uzvatila suzavcem, to nisam video iako se nalazim neposredno ispred punkta KFOR-a“, javlja sa lica mesta urednik KIM radija Predrag Radonjić.

Ispred žica, koje je KFOR postavio na alternativnom putu kod prelaza Jarinje, iz časa u čas pristiže sve veći broj Srba iz Leposavića, Leška i okolnih naselja, a trenutno se tu nalazi više od 2000 ljudi. Vojnici KFOR-a, koji se nalaze na alternativnom putu u blizini prelaza Jarinje, proširili su jutros svoj punkt na privatan posed. Neki od vojnika nalaze se pored žice sa opremom za razbijanje demonstracija. Na administrativni prelaz Jarinje pristižu i helikopteri sa vojnicma KFOR-a i opremom. Okupljeni građani kažu da su rešeni da istraju na barikadama, da neće dozvoliti nametanje politike, koja je za njih neprihvatljiva, niti da na nasilan način budu odvojeni od Srbije. Iz mase se povremeno čuju povici „ua“ i pitanja „šta vi tražite ovde?“ i „zašto nas ne pustite da normalno živimo?“. Kfor je jutros oko 10 sati završio akciju zatvaranja alternativnog puta, i uklanjanja barikade do svoje baze. U toku ove akcije Kfor je priveo, pa pustio na slobodu pet osoba, koje su dežurale ispred barikade na Jarinju.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018