Vesti

Srbi na severu uznemireni

Nakon operacije EULEKS policije na severu je mirno, ali Srbi iz Ibarskog Kolašina su uznemireni.

Pripadnici EULEKS policije pretresli su više srpskih kuca na podrucju opštine Zubin Potok, izmedu ostalog  i kucu Blagoja Vucinica u selu Zupce. Vucinic je Kontakt Plus radiju rekao da su specijalci EULEKS-a u njegovu kucu upali oko 5:40 sati i da su tom prilikom napravili „pravu premetacinu’. “Ja sam se pojavio na vratima u vešu i u majici. Oni su me šcepali, u rukama su imali puške, srušili su me na beton ispred kuce, povukli mi ruke pozadi i stavili su mi lisice.   Jedan me je kolenom pritisao i pušku prislonio uz vrat’, kaže Vucinic. Zaplenili su, kako je rekao, lovacku pušku za koju poseduje dozvolu UNMIK-a i cetiri mobilna telefona, kao i stare kartice koje su našli u kuci. U trenutku upada policajaca EULEKS-a u njegovu kucu, pored Blagoja u domu su bili njegova cerka, i dvogodišnja unuka. Vucinic je rekao je da su pripadnici EULEKS imali nalog za pretres, i da su razbili ulazna vrata. Kuca Blagoja Vucinica se nalazi na stotinak metara od barikada koje su postavljene u mestu Zupce, na teritoriji opštine Zubin Potok. U jutrošnjoj akciji pretresena je i kuca Vlade Radic. Ona je Kontakt Plus radiju rekla da je krenula na posao kada su je presreli pripadnici EULEKS policije. “Oni su odjednom opkolili kucu izbacili su me, rekla sam cekajte, nemojte da lupate. Sela sam na jednu stolicu i njih desetoro je uperilo puške u mene, ’ kazala je Radic.  U toku akcije na više lokacija na severu Kosova KFOR je postavio blokade na kojima je kontrolisao sva vozila, a oklopna vozila KFOR-a bila su stacionirana i na ulazu u južnu Mitrovicu pored magistralnog puta Kosovska Mitrovica - Ribarici. Situacija na teritoriji opštine Zubin Potok, gde je specijalna jedinica policije EULEKS izvela operaciju trenutno je mirna, a magistralni put Ribarici-Kosova Mitrovica je od jutros u 9 casova ponovo prohodan.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018