Vesti

I. Deda: Srbija je istisnula samu sebe sa Kosova [VIDEO]

Savetnik predsednice Kosova Atifete Jahjage, Iljir Deda očekuje da će Srbija u nastavku dijaloga prihvatiti pečate Kosova jer ih je priznala međunarodna zajednica, pa čak i zemlje koje nisu priznale kosovsku nezavisnost.

Deda je za emisiju ’Dogovor’ Radija KIM rekao da su Srbija i BiH prve narušile CEFTA sporazum neprihvatanjem pečata Kosova, koji je UNMIK predložio pre tri godine. „2008. i 2009. godine je poslat dopis u kojem je jasno stavljeno do znanja da pečat Kosova nije u suprotnosti sa Rezolucijom 1244. Jednostrana Interpretacija Srbije i BiH dovela je do trogodišnjeg kršenja CEFTA. Pošto oni nisu prihvatili pečate koje je UNMIK preporučio, sada smo u ovoj situaciji“, kazao je Deda. Iljir Deda-carinski pecati from kim on Vimeo.    Na pitanje da li je do uvođenja mera reciprociteta od strane kosovske vlade moralo doći, Deda je kazao da je Ministarka energetike i industrije Kosova Mimoza Kusari Ljilja planirala da mere uvede još juna meseca, ali da se sa tim sačekalo zbog mogućnosti da se do rešenja ovog problema dođe kroz dijalog krajem jula. On navodi da je vlada u Beogradu znala da će doći do primene recipročnih mera i da je mogla to da spreči. „Njima se treba postaviti pitanje zašto su dozvolili da do njih dođe. Ako u septembru od strane Srbije budu prihvaćeni pečati Kosova, oni bi trebalo da snose odgovornost za sve ovo što se u međuvremenu dogodilo zbog pečata“. Ilji Deda-dijalog from kim on Vimeo.    Savetnik kosovske predsednice kaže da je Srbija samu sebe u ekonomskom pogledu istisnula sa Kosova i na taj način dala mogućnost zemljama regiona da ostvare privredni razvoj. „Sada je ovo stvar tržišta i normalno je da će se ostale zemlje truditi da jedno tržište od 450 miliona evra popune i da svojoj privredi donesu korist. To je politika sadašnjice gde dolazi do razvitka privreda. Političari u Beogradu uopšte ne razmišljaju u današnjem vremenu“. Iljir Deda ističe da su i Srbija i Kosovo preuzele na sebe odgovornost da u okviru dijaloga reše probleme građana postizanjem dogovora i da će implementacija postignutih dogovora pokazati kakvi su kapaciteti vlade u Beogradu i Vlade u Prištini i koliko su one spremne za približavanje EU. „Ovo je način da se proveri da li obaveze, koje preuzimamo na sebe, možemo i da implementiramo“. Ilir Deda-trgovina from kim on Vimeo.        

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017