Vesti

Marnjak u oktobru odlazi sa Kosova?

Gzavije de Marnjak će u oktobru završiti mandat na čelu evropske misije na Kosovu, EULEKS. Na njegovo mesto ponovo će doći predstavnik Francuske.

’14. oktobar će biti poslednji dan Gzavije de Marnjaka na čelu EULEKS-a. Njemu se neće produžiti ugovor za još jedan mandat dok će jedan drugi francuski predstavnik doći na čelo EULEKS-a’, rekli su izvori lista Koha ditore. Prema izvorima lista, poslednji događaji na Kosovu i unutrašnje stanje u EULEKS-u su razlozi što Marnjak neće dobiti još jedan mandat. Portparol EULEKS-a Kai Muler Berner je, kako prenosi ovaj prištinski list, potvrdio da se ’aktuelni mandat Marnjaka završava sredinom oktobra’, ali on nije hteo da odgovori oko razloga zašto Marnjak neće dobiti još jedan mandat. Do sada su svi visoki predstavnici EULEKS-a služili po dve godine na Kosovu. Isti je slučaj bio i sa predhodnim šefom EULEKS-a Iv De Kermabonom. Istovremeno, izvori dnevnika su naveli da će tokom septembra na Kosovu stići jedna grupa eksperata koja će za Brisel pripremiti predloge o budućem mandatu same misije na Kosovu. Aktuelni mandat EULEKS-a se završava u junu 2012. godine, ali gotovo je sigurno da će se države članice EU-a složiti da se mandat produži za još dve godine, to jest do 2014. godine, rekli su izvori. Dnevnik ocenjuje da su nedostatak rezultata u borbi protiv korupcije i pasivnost na severu Kosova teško pogodile imidž misije EU na Kosovu.    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017