Vesti

Gračanica: Lekovi dopremljeni, kiseonik ne

Pomoć Ministarstva zdravlja Srbije u lekovima i drugim medicinskim sredstvima, namenjena zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji, stigla je na centralno Kosovo. U pošiljci nema kiseonika.

Reč je o pošiljci od šest paketa antibiotika, analgetika, kardiotonika, oralnih antidijabetika, bronhospazmolitika i hirurškog materijala koji su dopremljni do apoteke Doma zdravlja u Gračanici. Jelka Radojević, lekar opšte prakse izjavila je za Radio KIM da nakon pristizanja lekova i medicinskog materijala, rad Doma zdravlja u Gračanici i Hitne službe u Lapljem Selu donekle biti normalizovan, a pacijentima lakše jer će im biti omogućena kvalitetnija zdravstvena zaštita.  Dr Radojević je istakla da u pošiljci sa lekovima i medicinskim materijalom nedostaju boce sa kiseonikom zbog čije nestašice su, kako je kazala, ugroženi životi pacijenata.  “Apelujem na zdravstvene ustanove iz Srbije da nam pomognu i pošalju boce sa kiseonikom jer hroničnih bolesnika ima dosta i njima je kiseonik neophodan’, kazala je doktorka Doma zdravlja. S obzirom da je danas na centralno Kosovo stigla ograničena količina lekova, koja može da zadovolji potrebe pacijenata za vrlo kratak vremenski period, dr Radojević je izrazila očekivanje da će Ministarstvo zdravlja Srbije nastaviti sa isporukama. “Svaki vid pomoći je dobrodošao. Očekujemo da nam u narednom periodu budu dostavljene veće količine lekova kako bi mogli pacijentima da pružimo kvalitetnu i adekvatnu medicinsku pomoć’, dodala je Radojević. Ministarstvo zdravlja Srbije je zbog krize nastale krajem jula na Kosovu, vezane za promet roba, donelo odluku da na Kosovo i Metohiju uputi lekove i ostala medicinska sretstva zdravstvenim centrima u srpskim enklavama.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017