Vesti

E. Biler:KFOR kontroliše i nezvanične prelaze

Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je danas da je Kfor postavio kontrolne tačke na svih osam alternativnih putnih pravaca, koji su istovremeno nezvanični prelazi na severu Kosova.

Biler je, gostujući na Kontakt Plus radiju, rekao da su kontrolne tačke postavljene poslednjih dana, da se vozila kontrolišu u potrazi za oružjem, a da će sa srpskom vojskom i UNMIK-om morati da bude dogovoreno kako će u budućnosti biti kontrolisani ovi prelazi. ’Pošto je sada preko prelaza Jarinje i Brnjak onemogućeno krijumčarenje, nećemo dozvoliti da za to koriste alternativne puteve’. Biler je pokušaj preuzimanja administrativnih prelaza na severu Kosova od specijalnih jedinica Kosovske policije ROSU krajem prošlog meseca ocenio kao ’jednostran potez’, ističući da je o akciji informisan nakon što ju je kosovska policija već pokrenula. ’Ali ne želim da kažem da je to bio pogrešan potez’, dodao je Biler. Biler je za nedavno spaljivanje prelaza Jarinje optužio pripadnike ’radikalnih grupa iz severnog dela Mitrovice i Zvečana’, dodajući da Euleks o tome vodi istragu, da se znaju imena osumnjičenih i da se čekaju rezultati istrage.  Podsetivši da sporazum koji je postignut sa predstavnicima Vlade Srbije važi do 15. septembra, Biler nije isključio mogućnost njegovog produženja u zavisnosti od toga koliko će biti potrebno da se dijalogom dođe do političkih rešenja.  ’Kfor će svakako ostati tu (na prelazu Jarinje) sve dok se ne nađe političko rešenje. Nadam se i očekujem da će doći do brzog rešenja, to treba da bude u interesu obe strane’ rekao je on.  Biler je ocenio da je situacija na severu Kosova mirna, ali i napeta ističići da se dalje mora ići veoma opreznim koracima.  Nemački general je rekao da je na Kosovu raspoređeno oko 6. 300 međunarodnih vojnika, što je, prema njegovoj oceni, dovoljan broj da se suoče sa svim izazovima tokom sledećih nedelja.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017