Vesti

Koha: Ahtisarijev paket i plan Ban Ki Muna rešenje za sever

Aranžmani međunarodne zajednice za sever Kosova će u osnovi imati Ahtisarijev paket i plan generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u šest tačaka, tvrdi danas prištinski list “Koha ditore”, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Strani diplomata, koji je hteo da ostane anoniman, objasnio je za list da su mogućnosti koje stvara Ahtisarijev paket toliko velike da u njegovoj implementaciji za sever Kosova neće biti potrebno da se doda ništa novo. “Kada se do detalja sprovede Ahtisarijev paket stvoriće se vrlo povoljno okruženje. Od kosovske vlade će zavisiti da li će napraviti male ustupke kako bi država bila prihvatljivija u tom delu. Na primer, ako lokalni zvaničnici traže da policija na severu ima nekakvu oznaku kako bi moglo da se primeti da je iz tog dela Kosova kosovska vlada bi o tome mogla da odluči u dogovoru s njima’, objasnio je diplomata.  On tvrdi da prava koja se u Ahtisarijevom paketu daju manjinskim zajednicama kao i prava koja proizilaze iz plana Ban Ki Muna, stvaraju uslove dovoljne za integraciju Srba sa severa.  Ista prava treba garantovati i Srbima u drugim delovima Kosova, objašnjava on. Srpske opštine na severu imale bi regionalni savet koji bi donosio odluke u skladu sa pravima iz Ahtisarijevog paketa.  Plan Ban Ki Muna predvidja finansijsku autonomiju tako što bi srpske opštine uzimale deo prihoda od carina, a imale bi pravo i da imenuju lokalne komandante sa drugačijim ovlašćenjima od onih južno od Ibra, prenosi list.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017