Vesti

Proslavljen praznik Svetog Preobraženja u Prilužju

Protest meštana Prilužja kod Vučitrna, koji se, strahujući za svoju bezbednost, protive izgradnji mosta preko Sitnice, danas nije održan zbog proslave seoske slave Preobraženja gospodnjeg.

Na liturgiji koju je služio Vladika raško-prizrenski Teodosije, okupilo se više stotina vernika. Tradicionalno je osveštano grožđe. Vladika Teodosije je u besedi rekao da na dašnji dan služeći liturgiju i moleći se Gospodu i sami smo doživeli sveto  preobraženje. “Gospod nas upravo uči u svetom jevanđelju, da ostavimo svoje grehovne navike, jer Bog je čoveka stvorio po svom liku i odličju, dao mu je slobodu i ljubav prema svojim bljižnjima. Sve ono što Gospod jeste, savršeni um i savršeni život, sve je to dao čoveku, mi mali i grešni osećamo to u svom životu i sa time živimo’, kazao je Vladika Teodosije. Meštani strahuju za svoju bezbednost jer će nakon izgradnje novog mosta Albanci iz susednih sela do glavne magistrale dolaziti kroz Prilužje. To ih, međutim, nije sprečilo da na Preobraženje budu veseli kao retko kad. Miodrag Stolić zamenik presednika opštine Vučitrn za Radio KIM kaže da je život Srba sa Kosova veoma težak, pored borbe za opstanak, moramo da se borimo i za naše svetinje. “Dok se na drugim mestima ruše i pale naše Crkve, mi smo uspeli da sagradimo hram Preobraženja gospodnjeg u Prilužju. Borimo se da opstanemo na Kosovu i Metohiji i da sačuvamo za našu Crkvu’, rekao je Stolić. Nakon obeležavanja praznika, sutra će bezbednosim strukturama na Kosovu biti predata peticija meštana protiv izgradnje mosta preko Sitnice.      

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017