Vesti

Istok: Slobodan Petrović pozvao Srbe da se vrate

Ministar za administraciju i lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Slobodan Petrović i predsenik opštine Istok Haki Rugova pozvali su u selu Opraške kod Istoka raseljene Srbe da se vrate u to selo.

Petrović i Rugova posetili su povratničku porodicu Miletić kojoj su nepoznati počinioci pre desetak dana zatrpali bunar. Povratnik Petko Miletić rekao je da zbog brojnih incidenata njegova porodica živi teško. “Nemamo put do kuće. Nemamo poljoprivredne mašine da obrađujemo žemlju. Nije rešeno pitanje vodovoda. Nepoznati počinioci su do sada, od 15 kuća koliko je napravljeno za povratnike, devet demolirali, a jednu su zapalili “, kaže Miletić. Rugova je prilikom obilaska zatrpanog bunara rekao da su uzeti uzorci vode za bio-hemijsku analizu i da će pitanje bunara biti rešeno u narednih nedelju dana. On je pozvao sve raseljene Srbe da se vrate u to selo. Petrović je rekao da će razgovarati sa nadležnima u resornim ministarstvima da se povratničkoj porodici Miletić pomogne oko nabavke tehnike i alatki za obradu imanja. Ministar je pozvao na povratak sve koji žele da se vrate, rekavši da će Vlada Kosova raditi na obezbeđivanju uslova za njihov održiv povratak. U selu Opraške pre rata su živele 23 srpske porodice sa oko 150 članova koji su u vlasništvu imali oko 200 hektara zemlje, a sada je u selu samo njih šestoro od kojih je dvoje maloletne dece, prenosi Blic. Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017