Vesti

Orahovac: Zabranjeno podizanje spomenika otetim novinarima

Opstina Orahovac nije dozvolila postavljanje spomen obeležja otetim novinarima Radio televizije Pristina Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, saopštilo je danas Društvo novinara Kosova i Metohije.

Na putu između Velike Hoče i Zočišta, kod Orahovca, 21. avgusta 1998. godine na novinarskom zadatku oteti su novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Trebalo je da u manastiru Zočiste urade prilog o otmici i povratku monaha u ovaj manastir, na putu su ih oteli pripadanici OVK-a i od tada im se gubi svaki trag. Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKIM) su u proteklom periodu podneli zahtev lokalnim i prištinskim vlastima  da se na mestu otmice novinara podigne spomen-ploča. Posle nekoliko meseci iz Opštine Orahovac je stigao negativan odgovor, uz poruku da će novinarska udruženja dobiti i pismeno obrazloženje koje do danas nije dostavljeno. ’Predstavnici lokalne srpske samouprave su, sve vreme u skladu sa svojim mogućnostima, pomagali da realizujemo ovu ideju, a bilo je i predloga da se obeležje podigne u Velikoj Hoči kod spomenika žrtvama orahovačkog kraja. U konsultacijama smo zaključili da ne odustajemo od namere da se spomenik podigne tamo gde su novinari oteti i nestali’. “Ove godine u nedelju 21. avgusta okupićemo se na mestu otmice gde ćemo u 12: 30h odati poštu svim našim ubijenim i nestalim kolegama na KiM i zatražiti kao i prethodnih godina pronalaženje ubica i onih koji su organizovali i oteli Đuru Slavuja, Ranka Perenića, Aleksandra Simovića, Ljuba Kneževića, Marjana Melonošija i  Momira Stokuću’, saopšteno je iz Društva novinara Kosova i Metohije. Proteklih godina, Dan nestanaka novinara RTV Pristina, kao i ostalih ubijenih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji, obeležavan je u Prištini protestom ispred međunarodnih misija (UN, EULEKS), a od prošle godine članovi novinarskih udruženja (UNS i DNKiM) okupljaju se na mestu njihovog nestanka. Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4          

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017