Vesti

B. Redžepi: Srpska dokumenta prestaju da važe 01. novembra

Kosovski ministar unustrašnjih poslova, Bajram Redžepi rekao je u intervjuu KIM radiju da od 1. novembra na Kosovu neće važiti ona dokumenta koja su izdale policijske uprave kosovskih opština izmeštene u centralnoj Srbiji.

Redžepi je apelovao na Srbe, građane Kosova da, ako još nemaju, što pre počnu da vade kosovska dokumenta. “S obzirom na taj dijalog mi ćemo naći rešenje ali ćemo ovo stanje tolerisati do 01. novembra. Po zakonu o državljanstvu svaki građanim ima pravo na dvojno državljanstvo pa isto tako to pravo ima i srpska etnička zajednica. Oni mogu biti građani Kosova ali isto tako i građani Srbije ali na teritoriji Kosova moraju da upotrebljavaju samo naša dokumenta’, rekao je Redžepi. Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine Redžepi je KIM radiju kazao da Srbija ne može da nametne svoju volju i da obe strane moraju biti ravnopravne u razgovorima. “Mi smo dosta kompromisa postigli pre svega u vezi registarskih tablica ali i uopšte civilnog registra. Više kompromisa nema. Moramo biti ravnopravni jer je svrha razgovora pružiti bolju uslugu građanima. Srbija može u svojoj glavi da smatra da je Srbija ali Kosovo je nezavisna država’. Komentarišući proteste Srba u Prilužju koji se protive izgradnji mosta preko Sitnice kosovski ministar policije je kazao da je reč o grupi pojedinaca koja hoće da se, kako je kazao, bavi ključnim odlukama. “ Izgradnja mosta je priča još od pre godinu dana i komandant KFOR-a je u više navrata razgovarao sa predsednikom Opštine Vučitrn pa se većina usaglasila. Nije reč o stvaranju nesigurnosti za građane nego da se reši problem ljudi koju putuju po 20 i 30 kilometara da bi stigli do Prištine. Taj most je i ranije postojao zato ta bojazan Srba ne stoji’. On je naveo da je reč ljudima koji su “dugo godina bili zabarikadirani i enklavizirani u Prilužju’ pa zato kod njih, kako kaže, postoji psihološka percepcija ili neki interes da se tenzija stvara. “Bez obzira na sve most će se graditi’, poručuje Redžepi.    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017