Vesti

Uhapšen i priveden svedok u slučaju Haradinaja

U Haškom tribunalu počeće glavni pretres, na kome će biti izvođeni dokazi, u okviru ponovljenog suđenja bivšem premijeru Kosova i nekadašnjem lideru Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Haradinaju. Svedok u ovom slučaju uhapšen je juče.

Haradinaj je, na osnovu individualne krivične odgovornosti, zajedno s bivšim pripadnicima OVK Idrizom Baljajom i Lahijem Brahimajem, optužen za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja 1998. godine na Kosovu, a glavni pretres će, kako je najavila odbrana, početi svedočenjem bivšeg pripadnika OVK Šefćeta Kabašija koji je juče uhapšen u Holandiji, prenosi Tanjug. Advokat odbrane Ben Emerson rekao je da će Kabaši svedočiti drugog dana ponovljenog suđenja Haradinaju, dok je Haški tribunal saopštio da će se ovaj svedok, optužen za nepoštovanje suda 5. jula 2007. godine kada je odbio da odgovori na pitanje prilikom svedočenja u prvostepenom postupku protiv Haradinaja, danas pojaviti pred sudom po toj optužnici. Suđenje Haradinaju, Lahiju Brahimaju i Idrizu Baljaju, prvi je ponovljeni postupak u Haškom tribunalu, a posle jučerašnjih uvodnih reči tužilaštva i odbrane, za danas je zakazan glavni pretres. Juče, prvog dana obnovljenog suđenja, tužilaštvo je u uvodnoj reči istaklo da će tokom postupka pokušati da dokaže navode da su optuženi, u nastojanju da tokom 1998. godine ostvare kontrolu na području zone Dukađini, posezali za nezakonitim sredstvima i učestvovali u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, mučeći i ubijajući sve one koje su smatrali protivnicima OVK, bez obzira na nacionalnost. Tužilac Pol Rodžers rekao je da se Haradinaj i pripadnici OVK Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj, u zoni Dukađini - koja obuhvata opštine Dečani, Peć, Djakovica i Klina - delovali tako što su, zlostavljanjem i ubistvima civila, ’suzbijali stvarne ili percipirane neprijatelje OVK’. Tužilaštvo je zatim prešlo na iznošenje slučaja mučenja i ubistva trojice mladića, Srbina Ivana Zarića i Roma Burima Beka i Agrona Beriše iz sela Dolac, koje su, prema rečima svedoka, Haradinaj i Brahimaj mučili i ubili u Jablanici. Kao sledeći slučaj protiv Haradinaja i njegovih saradnika pomenuti su i raniji navodi jednog od dva ključna svedoka, stražara u Jablanici Šefćeta Kabašija, koji je na prošlom suđenju odbio da svedoči - o slučaju Pala Krasnićija i Skendera Kučija, koje je Brahimaj sa saradnicima mučio u Jablanici, optuživši ih da su srpski kolaboracionisti. Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017