Vesti

Nastavljeno suđenje Haradinaju

Ponovljeno suđenje bivšem zapovedniku takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju počelo je u četvrtak pred Tribunalom u Hagu uvodnom rečju tužioca optužbe.

Optužba tvrdi da su Haradinaj i još dvojica optuženih odgovorni za zločine nad civilima u logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana, u leto 1998. godine. Za ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema Srbima, Romima i Albancima u Jablanici, od maja do jula 1998. godine, optuženi su Haradinaj, tada regionalni zapovednik OVK-a, njegov ujak Ljah Brahimaj, tada komandant logora u Jablanici, i Idriz Baljaj koji je komandovao specijalnom jedinicom OVK zvanom ’Crni orlovi’. Tužilac Pol Rodžers naglasio je u uvodnoj reči da su optuženi bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata na čijoj su meti bili civili koje su oni videli kao ’kolaborante, špijune ili ih optuživali za izdaju’. ’Žrtve su prebijane, mučene i u nekim slučajevima ubijane bez obzira na nacionalnu pripadnost - bili Srbi, Albanci, Romi, i veroispovest - bili muslimani, pravoslavci ili katolici’, kazao je tužilac, napomenuvši da su Haradinaj, Baljaj i Brahimaj direktno učestvovali u nekim od zločina navednih u optužnici. Prema rečima tužioca, OVK je rat protiv srpskih vlasti videla ’kao rat za oslobodjenje’, a optuženi su težili da sa ’suzbiju neprijateljske snage’. Pritom su, medjutim, koristili i nezakonita sredstva, zlostavljajući civile koje su smatrali nelojalnim ili neprijateljskim, prenosi Beta.    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017