Vesti

Proslava praznika Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju

Srpska pravoslavna crkva i vernici praznuju sutra Preobraženje Gospodnje. Vladika Teodosije služiće prazničnu liturgiju u Prilužju.

Obeležavanje Preobraženja u Prilužju kod Vučitrna  počinje večeras izvođenjem kulturno-umetničkog programa u crkvenoj porti. Svečanu liturgiju u hramu sutra će u 7 sati i 30 minuta služiti episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije. U pravoslavnim hramovima se na Preobraženje iznosi i blagosilja novi rod grožđa, koje se prema pravoslavnom srpskom običaju, prvi put jede na ovaj praznik pa će, kako je najavljeno sutra vladika Teodosije nakon liturgije i litije oko hrama prerezati slavski kolač i osveštati grožđe. Proslava hramovne slave će u porti biti nastavljena programom u kome će nastupiti lokalna folklorna društva mladih. Preobraženje Gospodnje je nepokretni praznik, koji se uvek slavi 19. avgusta po novom, odnosno 6. avgusta po starom kalendaru, obeležen je crvenim slovom, što ga svrstava među takozvane zapovedne praznike.      

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017