Vesti

Priština lobira protiv ulaska Srbije u EU

Priština lobira protiv napredovanja Srbije u evropskim integracijama isto kao i za priznavanje svoje nezavisnosti, jer strahuje da će Kosovo ostati neuspela država, tvrde za današnji ’Blic’ zvaničnici Vlade Srbije koji su zahtevali anonimnost.

Oni dodaju da ’Kosovo povećava svoje zahteve i uslove za uspeh dijaloga sa Beogradom’, jer koristi važan trenutak za Srbiju. List podseća i na raniju izjavu potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića da ’Priština hoće da nam pokvari evropski posao’. Kosovski premijer Hašim Tači poslednjih nedelja ugostio je brojne evropske zvaničnike. Nije prvi put da se na Srbiju pojačavaju pritisci pred za nju važne datume, kao što je dobijanje kandidature i datuma pregovora sa EU, ali ’evropski posao ne može da nam pokvari Hašim Tači’, rekao je Đelić i upozorio da Priština nije jedina i da ima i drugih ’koji žele da pokvare poziciju koju je Srbija izgradila u Evropi i svetu’. Izvori ’Blica’ iz vlade tvrde da je Priština dobila podršku najmoćnijih zemalja EU da maksimalizuje zahteve. ’Najveći strah Prištine je da će ostati “neuspela država’, da će njihov nivo integracija u međunarodne institucije ostati na ovom nivou, a da će Srbija kad dobije kandidaturu i datum pregovora napredovati i možda i ostvariti aspiracije ka severu Kosova’, rekao je ’Blicu’ Vladimir Todorić iz Centra za novu politiku.    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017