Vesti

G. Bogdanović: Sprečićemo iseljavanje

Vlada Srbije će sprečiti pokušaje Prištine da dodatnim pritiscima iseli što više Srba sa severa Kosova, rekao je ministar Goran Bogdanović.

Bogdanović je za današnji Pres kazao da je ’Priština taj novi plan iseljavanja Srba sa severa pod pojačanim pritiscima sinhronizovala sa SAD’. Ministar je kazao da predsednik Vlade Kosova Hašim Tači nije slučajno izabrao da sada zabrani ulaz na Kosovo autobusima iz centralne Srbije, kao i da počne izgradnju mosta preko Sitnice zbog čega su protestovali Srbi u Prilužju. ’Sve su to pritisci, a biće ih verovatno još, kojima Priština pokušava da stvara tenzije pred početak školske godine, kako bi što više Srba sa severa prelomilo da napusti Kosovo i preseli se u centralnu Srbiju. Vlada će pomoći Srbima da se osujeti ta Tačijeva namera’, rekao je Bogdanović, koji je ministar za Kosovo i Metohiju. Ministar je optužio prištinske vlasti da su zaustavljanjem autobusa iz centralne Srbije grubo prekršile sporazum o slobodi kretanja postignut ranije u Briselu, uz posredovanje zvaničnika EU. ’Vlada je već reagovala i zatražila od EU i UNMIK-a da reaguju, jer je nedopustivo to što su autobusi vraćeni sa prelaza’, rekao je Bogdanović. Prema njegovim rečima, nisu istinite tvrdnje da se krši sporazum sa Kforom. ’Bilo je problema u početku, ali sada roba do 3, 5 tona svakodnevno prolazi. Ako vlada utvrdi da se krši sporazum, Srbi će ponovo uvesti barikade na prelazima’, rekao je Bogdanović, prenosi Beta.      

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017