Vesti

Č. Štrbac: Ne potcenjivati nova priznanja Kosova

Profesor Fakulteta političkih nauka i bivši diplomata Čedomir Štrbac ocenio je danas da su tri afričke zemlje u protekla tri dana priznale Kosovo očigledno pod pritiskom, ali da uticaj tih zemalja i njihovih priznanja ne treba potcenjivati.

Štrbac je agenciji Beta rekao da Srbija ima nesporan interes da se zaustavi talas priznanja Kosova na afričkom kontinentu, iako nije reč o zemljama koje su odlučujući faktori u međunarodnom životu. ’Njihov uticaj ne treba zanemarivati, jer je niz uglednih diplomata iz afričkih zemalja prisutan u strukturama organizovane međunarodne zajednice, UN i Afričkoj uniji. Eventualni nastavak talasa priznanja mogao bi negativno da utiče i u tim strukturama’, rekao je Štrbac. On je rekao da nova priznanja Kosova u afričkim zemljama nisu isključena, jer će na to presudno uticati njihov direktan interes, kao i pritisci zemalja EU i SAD kojima su afričke zemlje izložene još od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine. Pritisci ne prestaju i oni se mogu naslutiti i u najnovijim izjavama zapadnih zvaničnika povodom događaja na severu Kosova, u insistiranju na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta jedne sporne države, rekao je Štrbac. On je dodao da priznanja Kosova koja dolaze iz afričkih zemalja ne treba ni preceniti, ali da treba imati u vidu da samim tim raste i broj članica UN koje su priznale Kosovo, što bi moglo dovesti do većine u toj organizaciji. Republika Benin je država u zapadnoj Africi koja ima oko  devet miliona stanovnika.      

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017