Vesti

Apoteke u Gračanici prazne, lekari i pacijenti u problemu [VIDEO]

Pomoć Ministarstva zdravlja Srbije u lekovima i drugim medicinskim sredstvima, namenjena zdravstvenim centrima na Kosovu i Metohiji još nije dopremljena na Centralno Kosovo. Nema ni naznaka kada će to biti učinjeno.

Iako je najavljeno da će lekovi u ponedeljak stići u Gračanicu to se do danas nije desilo. Najviše nedostaju kiseonik, lekovi i sanitetski materijal. Lekar Dom zdravlja u Gračanici Siniša Rašić izjavio je KIM radiju da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi situacija sve alarmantnija. “Postoje neke informacije da su lekovi stigli do Kosovske Mitrovice ali kod nas lekova još nema. Prinuđeni smo da se snalazimo sarađujući sa Kliničkim centrom u Gračanici mada su i oni što se tiče lekova u velikom nedostatku. Inače pacijenti sami kupuju lekove u privatnim apotekama’, rekao je dr Rašić. Oftamolog, Ljiljana Božanić, kaže da su, zbog nedostaka lekova i sanitetskog materijala, prinuđeni da upućuju pacijente u Kosovsku Mitrovicu. „Imamo pacijete sa povredama oka kojima ne možemo ništa posebno da pomognemo pa ih šaljemo za Kosovsku Mitrovicu gde je situacija takođe teška“, rekla je ona. Problem sa dostavom lekova ne postoji samo na administrativnim prelazima, već i na Carini u južnom delu Mitrovice. Čak su i privatne apoteke gotovo prazne, rekao je KIM radiju apotekar iz Gračanice Slaviša Ilić. Najteže je, prema rečima lekara, organizovati rad Hitne službe u Lapljem Selu kojoj se za pomoć  nedeljno obrati više stotina pacijenta. Lekovi još nisu stigli u Gračanicu from kim on Vimeo.        

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017