Vesti

Počinje ponovljeno suđenje Haradinaju

Ponovljeno suđenje Ramušu Haradinaju počeće danas. U prvostepenom postupku, Haradinaj i Baljaj oslobođeni su krivice po svih 37 tačaka optužnice.

Suđenje, prvo ponovljeno u Haškom sudu, počinje iznošenjem uvodnih reči tužilaštva i odbrane, a sutra će početi glavni pretres, na kojem će biti izvođeni dokazi. Haradinaj je, na osnovu individualne krivične odgovornosti, zajedno s pripadnicima OVK Idrizom Baljajom i Ljahom Brahimajem, optužen za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja 1998. godine na Kosovu. U prvostepenom postupku, Haradinaj i Baljaj su 3. aprila 2008. godine oslobođeni krivice po svih 37 tačaka optužnice. Prvostepeno sudsko veće je, u uvodnom delu presude, naglasilo da je imalo znatnih poteškoća u pribavljanju iskaza svedoka pošto su mnogi od njih, kako je navedeno u presudi, naveli strah kao razlog za nepojavljivanje pred sudom. Veće je istaklo i da je imalo snažan utisak da se suđenje obavlja u atmosferi u kojoj se svedoci ne osećaju bezbedno i da na Kosovu vlada nestabilna bezbednosna situacija, nepovoljna po svedoke. Žalbeno veće Tribunala je u julu prošle godine poništilo oslobađajuću presudu Haradinaju i Baljaju, uz obrazloženje da je prvobitni proces obeležilo zastrašivanje svedoka, a potvrdilo presudu Brahimaju.    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017