Vesti

Riker: Kosovo ima pravo da proširi vlast na celoj teritoriji

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Filip Riker izjavio je da je Kosovo nezavisna i suverena država i da kao takva ima pravo da vladavinu zakona uvede na celoj teritoriji.

’Kosovo je nezavisna i suverena država koja ima pravo da proširi svoju vlast na celoj terotoriji zemlje. Ovde se radi o vladavini zakona, a to je ključni i fundamentalni koncept ne samo ovde, već u celoj Evropi’, rekao je Riker posle sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. “Moramo napraviti jasan zaokret u odnosu na status kvo i videti povratak dijalogu’, istakao je Riker. Riker je dodao da je i posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper jasno stavio do znanja da ne može biti povratka na pređašnje stanje. Prema rečima Rikera, prava građana bez obzira na etničku pripadnost moraju biti poštovana i ustavom garantovana. “Razgovarali smo i o perspektivi evro-atlantskih integracija Kosova i drugih zemalja u regionu. SAD ostaju vrlo privržene toj ideji i cene napore uložene u tom pravcu na zapadnom Balkanu’, izjavio je Riker.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017