Vesti

B. Stefanović: Otežano sprovođenje ne negira sporazum

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da se sporazum Beograda i KFOR-a sprovodi “teško”, ali da to ne znači da se ne primenjuje.

Stefanović je rekao agenciji Beta da zna da se kamioni nosivosti do 3, 5 tone propuštaju selektivno preko administrativne linije i da KFOR zauzima i alternativne puteve na severu Kosova.  “Zavisno od smene na prelazima dolazi do povremenih iskakanja. Sporazum se teško sprovodi zato što nisu svi na nivou zadatka koji im je dao komandant KFOR-a, ali to ne znači da se ne primenjuje’, rekao je on. Stefanović je naveo da je upoznat sa problemima u primeni sporazuma, o kojima su govorili predstavnici srpskih opština na severu Kosova.  “Ni u kom slučaju to ne bi trebalo predstavljati kao nešto jako loše i nešto što predstavlja kršenje sporazuma. Radimo sve vreme, zovemo komandanta KFOR-a i utičemo da se takve stvari ne ponavljaju, za šta imamo i uveravanja’, rekao je on.  Stefanović će 2. septembra predvoditi tim Vlade Srbije na pregovorima sa prištinskom delegacijom u Briselu, što će biti prvi nastavak razgovora posle nedavnih incidenata na severu Kosova.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017