Vesti

Zgrada u Kosovskoj Mitrovici pet meseci bez struje

U Kosovskoj Mitrovici, u zgradi koje je ministarstvo za Kosovo i Metohiju izgradilo za interno raseljena i socijalno ugrožena lica, dvanaest porodica pet meseci živi u mraku, jer im opština još nije priključila struju.

Kada su se aprila ove godine, porodice, koje su do tada živele u kolektivnim centrima, uselile u zgradu koju je za njih izgradila Srbija, nisu očekivale da će im novi život početi uz sveće. Stanovi još uvek nemaju struju, koju je po ugovoru o gradnji, trebalo da obezbedi lokalna samouprava. Zgrada se nalazi u mešovitom naselju Bošnjačka mahala. Ogorčeni stanari posebno brinu za svoju bezbednost, pošto svake večeri oko 100 ljudi ostaje u mraku.  Dragana Marković stanarka zgrade KIM radiju je kazala da je veoma teško, posebno u letnjem periodu kada su velike temperature kada je najteže sačuvati hranu i zagrejati vodu za kupanje. “Imamo dve devojčice i zbog nedostatka struje mleko i potrebne namernice kupujemo svakodnevno, vodu za kupanje zagrevamo na plin i tako se snalazimo. Posebno je teško kada padne noć strahujemo za bezbednost jer živimo u mešovitom delu grada’, kaže Markovićeva. Od aprila do danas, stanari ove zgrade idu kod prijatelja da bi se okupali, jer napajanja za bojler nema. Hranu po prodavnicama nabavljaju samo za jedan dan pošto u frizderima ne mogu da je čuvaju. Zamenik načelnika opštinske uprave u Kosovskoj Mitrovici Milorad Vukašinović tvrdi da je problem sa strujom tehničke prirode i da će uskoro biti rešen. “Zbog problema koji su bili tehničke prirode i dovođenja visoko naponskog kabla, nismo bili u mogućnosti da priključimo struju stanarima koji žive u zgradi u ulici Knjaza Miloša. Taj problem je rešen i ovih dana se očekuje početak radova na iskopavanju kanala za visoko naponski kabl i dogovoreno je  postavljanje trafostanice’, rekao je Vukašinović KIM radiju.  Stanari u nadi da će se problem rešiti očekuju da će zimu dočekati sa strujom.      

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017