Vesti

Počelo potpisivanje peticije za prekid gradnje mosta

Više stotina žitelja Prilužja kod Vučitrna i danas su se, treći dan za redom, okupili da izraze neslaganje s gradnjom mosta na Sitnici kojim bi Albanci iz naselja podno Ccičavice prolazili kroz njihovo selo do magistralnog puta Priština-Mitrovica.

Meštani Prilužja su sinoć formirali krizni štab, a danas su počeli da potpisuju peticiju za prekid gradnje mosta ili njegovo izmeštanje, severnije prema Vučitrnu. Peticijom će se obratiti Ujedinjenim nacijama, KFO-u i vlastima opštine Vučitrn. Srbi u Prilužju strahuju da će, kako kažu, ako Albancima bude omogućeno da prolaze njihovim selom, dolaziti do provokacija i ugrožavanja bezbednosti. Predsednik opštine Vučitrn, koja radi po sistemu Vlade Srbije, Zoran Rakić izjavio je Tanjugu da je krizni štab odlučio da protesti zbog gradnje mosta budu nastavljeni i narednih dana, a svoje zebnje su preneli i komandantu Kfora Erhardu Bileru pre nekoliko dana. Komandant KFOR-a je najavio da je spreman da na području tog sela obezbedi stalno prusustvo vojne patrole. Srbi su od komandanta KFOR-a zatražili da obustavi gradnju mosta ili da se most izmesti severno prema Vučitrnu. Biler je meštanima Prilužja rekao da nije u stanju da spreči gradnju mosta. U opštini Vučitrn, koja radi po sistemu Vlade Kosova, kažu da ne razmišljaju o prestanku gradnje mosta. U Prilužju živi oko 2. 500 Srba, a u selima koja se nalaze s druge strane reke Sitnice živi više hiljada Albanaca. Most preko Sitnice srušen je tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017