Vesti

Novi zahtev Srba sa severa Kosova: Poništiti sporazum

Posle dvanaest dana od postizanja sporazuma između predstavnika Vlade Srbije sa KFOR-om o prestanku krize na severu Kosova, tamošnji predstavnici opština i funkcioneri DSS-a traže da se taj dogovor poništi.

Predsednik pokrajinskog odbora DSS-a Nenad Kojić kaže za KIM radio da ovaj sporazum dovodi do ekonomske blokade Srba sa severa, jer se ne poštuju njegove odredbe o dozvoljenom  prometu robe do 3, 5 tone. “Na prelazima Brnjak i Jarinje stoje natpisi da je zabranjen svaki promet komercijalne robe, tako da je ovim Srbija sama ugrozila CEFTA sporazum’, smatra Kojić. Funkcioner DSS ponavlja da Srbi sa severa Kosova traže da se stanje vrati na ono od pre 25. jula i da roba koja se isporučuje na Kosovo bude sa PDV-om, a ako je roba iz inostranstva da se carini u Republici Srbiji, a ne na Kosovu. “Na taj način bi se cena robe izjednačila sa cenama u ostalim gradovima Srbije i istovremeno bi se izbegle priče o korupciji’. Traži se takođe i da Srbija uskrati gostoprimstvo EULEKS-u, kao i da se na Kosovu ponovo aktiviraju predstavnici UNMIK-a. Pregovori bi, prema njegovom mišljenju, trebali da se vode u skladu sa Rezolucijom 1244, a ne pod okriljem EU. Svi ovi zahtevi biće danas izneti na konferenciji za novinare na kojoj će, pored Kojića, učestvovati i predsednici opština Zvečan i Zubin Potok, Dragiša Milović i Slaviša Ristić.    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017