Vesti

Sednica SB UN o Kosovu 29. avgusta

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena situaciji na Kosovu i Metohiji biće održana 29. avgusta. Reč je o redovnoj sednici SB UN na kojoj će biti razmotren najnoviji tromesečni izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki-Muna.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić nedavno je rekao da će taj sastanak predstavljati svojevrstan trenutak istine i da će posle toga biti jasno kakav je stav međunarodne zajednice u vezi sa onim što se dogodilo na severu južne srpske pokrajine. ’Predstojeća sednica je izuzetno važna. Ona je svojevrstan trenutak istine o tome šta se dogodilo na Kosovu i Metohiji proteklih nedelja i kakav je stav međunarodne zajednice o tome’, rekao je nedavno Jeremić. Kako je rekao, posle sednice SB biće poznato koliko je ’preporučljivo i poželjno koristiti fizičku silu za postizanje političkih ciljeva’ i kakav je stav međunarodne zajednice po pitanju agresije, jer to što se događalo na Kosovu za Srbiju predstavlja ’pokušaj agresije’. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je u izveštaju pripremljenom za sednicu Saveta bezbednosti pozvao sve strane da se uzdrže od akcija koje mogu da podriju napredak načinjen u dijalogu između Beograda i Prištine. ’’Pozivam sve strane da se uzdrže od akcija koje mogu da podriju napredak načinjen u dijalogu i dovedu do eskalacije napetosti, kao i da rade zajedno da bi se izbeglo dalje pogoršanje situacije’’, Izvestaj generalnog sekretara o Kosovu, pokriva period od 16. aprila do 15. jula, to jest pre izbijanja najnovijih incidenata. Zbog toga se ukupna situacija na severnom Kosovu u dokumentu ocenjuje kao relativno mirna, mada se ističe da su napetosti porasle pri kraju posmatranog perioda. Lideri Srba sa severa pokrajine su izrazili zabrinutost zbog odluke kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova da svoje operacije proširi na opštine sa srpskom većinom, kroz aktivnosti ROSU.   Napetosti su porasle kada je ROSU započela dnevne patrole u multietničkim oblastima na severu Kosova, kao deo napora Prištine da tamo vrši vlast, stoji u izveštaju. Beleži se da je još sredinom maja odluka istog ministarstva u Prištini da rotira sastav policijskih stanica takođe pojačala napetosti na severu. Napetosti na severu Kosova i dalje su razlog za zabinutost. ’’U tom smislu, nastaviću da ističem da osetljiva pitanja u vezi sa severom Kosova mogu biti rešena samo mirnim sredstvima, na osnovu konsultacija sa svim zajednicama na terenu, a ne unilateralnim akcijama’’, istakao je Ban Ki Mun. On je izrazio zadovoljstvo što se dijalog između Beograda i Prištine intenzivno nastavio u tom periodu, i što je imao prve konkretne rezultate I pozvao članice Saveta bezbednosti UN da i dalje ohrabruju strane da čine napore i u dobroj veri se pozabave preostalim izazovima. U izveštaju se pozdravljaju dogovori na planu slobode kretanja, matičnih knjiga i fakultetskih diploma, i pozvaju Beograd i Prištinu da se u potpunosti angažuju na njihovoj primeni.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017