Vesti

Nojkić: Nerealno da sever dobije specijalni status

Nerealno je da sever Kosova dobije specijalni status, smatra predsednik pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove (SPO) za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić.

“Mogu Srbi na severu da dobiju veoma široku autonomiju ili nezavisnost, ali će to biti pogubno za Srbe južno od Ibra. Mi već sada osećamo posledice takvih ideja’, rekao je Nojkić. Nojkić je u izjavi KIM radiju još jednom kao neprihvatljivu i neostvarivu odbacio i ideju o podeli Kosova. Predstavnicima Beograda, Nojkić, zamera što su kroz neralna obećanja i ohrabrenja kod Srba na severu stvorili takvu atmosferu da oni shvataju da su nešto posebno i da praktično njihov problem treba da se rešava mimo ostalih Srba. “Sadašnja stuacija i inicijative Srba koji u glavi imaju podelu su praktično rešenja kojim bi Srbi sa severa dobili sve a Srbi južno od  Ibra izgubili sve’, rekao je Nojkić. On smatra da sever Kosova nije drugačiji od ostatka Kosova i Metohije i da rešenje treba da se nalazi u okviru rešavanja problema cele pokrajine. “Severni deo ima svoje specifičnosti, ali i Srbi u ostalim delovima pokrajine imaju probleme i tu ne treba praviti razliku, već ih rešavati isto. Na takav način je moguće naći optimalno i racionalno rešenje, sve drugo će imati negativne posledice’, rekao je Nojkić. Potpredsednik Skupštine Kosova Džavit Haljiti izjavio je juče da iz ’svetskih centara odlučivanja’ stiže poruka da bi rešenje za probleme severa moglo biti da mu se da “nekakav specijalni status’. Haljiti smatra da je neophodno da Evropska unija i SAD istupe sa zajedničkim stavom o ovom pitanju pošto će to, kako kaže, biti najlakši način za rešavanje problema.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017