Vesti

Goraždevac: Osma godina od ubistva dečaka na Bistrici

U crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu danas će biti služen parastos ubijenim dečacima na reci Bistrici. Parastosu, koji će služiti vladika Teodosije, prisutvovaće i predstavnici Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

U Goraždevcu kod Peći danas će biti obežena osma godišnjica napada u kome su na obali reke Bistrice na kupanju ubijena dva srpska dečaka, a ranjeno još četvoro. Ubistvo u Goraždevcu, spada u jedan od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije. Ubice su ostale nekažnjene kao i u tri ostala zločina - u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva. EULEKS  je krajem prošle godine, usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a. Iz EULEKS-a je saopšteno da ta misija uvek može ponovo otvoriti istragu o ubistvu srpske dece u Goraždevcu ukoliko tužilac dobije informacije relevantne za rasvetljavanje tog zločina. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović iyjavio je da zabrinjava to što još nisu pronađene ubice dvojice dečaka u Goraždevcu pre osam godina. “Zločin u Goraždevcu ima posebnu težinu, jer su ubijena deca’, rekao je Bogdanović i napomenuo da albanska zajednica i njihovi lideri moraju uložiti više napora na otkrivanju ubica. Podsetimo, 13. avgusta 2003. godine u oružanom napadu su ubijeni Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12) dok su se kupali na Bistrici. U napadu su teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13). Iako su tada predstavnici međunarodne zajednice obećali da će “prevrnuti svaki kamen da pronađu počinioce’, ni nakon osam godina oni nisu otkriveni, niti je za ovaj zločin neko odgovarao.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017