Vesti

UNMIK upozoravao na ROSU

Pre izbijanja nasilja na severu Kosova UNMIK upozoravao da akcije ROSU podstiču tenzije.

Kompletan izveštaj generalnog sekretara UN Ban Kimuna o neredima na severu Kosova neće biti dostupan sve do sednice Saveta bezbednosti. Razlog je činjenica da je šef UN pisanje redovnog izveštaja završio 15. jula pre izbijanja nasilja, pa će stav svetske organizacije o tim događajima biti prenet direktno ambasadorima Saveta bezbednosti UN. ’Nove informacije će biti direktno prenete Savetu bezbednosti na sednici 24. avgusta’, rekao je RTS vršilac dužnosti portparola šefa UN Farhan Hak. U danima koji su prethodili izbijanju nasilja, Ujedinjene nacije su navele da je situacija na severu Kosova relativno mirna, ali da tenzije polako rastu, posebno jer su lideri tamošnjih Srba konstantno izražavali zabrinutost zbog namere kosovske vlade da, kroz aktivnosti jedinice ROSU i saobraćajne policije, proširi operacije na sever Kosova. ’Tenzije su porasle kada su pripadnici ROSU počeli svakodnevne patrole u mešovitim sredinama na severu Kosova, u sklopu nastojanja Prištine da proširi vlast na taj deo Kosova’, navodi se u izveštaju Ban Kimuna u koji je Internet portal RTS-a imao uvid. Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4      

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017