Vesti

Piter Fejt zabrinut zbog Nacrta zakona o javnom emitovanju [VIDEO]

“Ukoliko eksperti procene da zakon o javnom emitovanju nije na nivou Ahtisarijevog plana i ne ispunjava zahteve Evropske komisije, moraju se tražiti amandmani i, ako je neophodno, njegovo povlačenje iz parlamentarne procedure”, izjavio je za KIM radio Piter Fejt.

Šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt je, gostujući na Radiju KIM, kazao da je formiranje nezavisnog kanala na srpskom jeziku veoma važno za srpsku zajednicu koja želi da ima smislenu kontrolu nad uređivačkom i programskom politikom. “Trenutna verzija zakona ima niz slabosti koje me brinu i o kojima sam razgovarao sa vladom. Moraćemo pažljivo da pratimo dalji razvoj tog procesa. Garantujem vam da neću dozvoliti da prođe zakon koji nije u skladu sa sveobuhvatnim predlogom za rešenje statusa Kosova. Rezultat mora biti kanal za koji će srpska zajednica osećati da joj pripada’, tvrdi Fejt. On je rekao da će Međunarodna civilna kancelarija, ako se sa zakonom o javnom informisanju, koji treba da bude izglasan, ne slože sve strane, preduzeti odgovarajuće mere. “U poslednjih nekoliko koraka, videli smo da je zakon pretrpeo neke promene i to nisu bile promene na bolje već na gore. Još nismo došli do te tačke kada bih ja morao da se uključim. Ako zakon bude donet tako da se sve strane slože sa njim, to će biti najbolje. Ako ne, moraćemo da preduzmemo odgovarajuće mere’, istakao je Fejt. Šef Međunarodne civilne kancelarije je, ipak, izrazio optimizam u pogledu finalizacije ovog pitanja dogovorom uz puno učešće kosovske vlade, srpske zajednice i poštovanje svih procena. Fejt je pozvao predstavnike Samostalne liberalne stranke, poslanike u Skupštini Kosova, da pokažu svoje interesovanje za ovu temu, ulože napore i iskoriste  pomoć Međunarodne civilne kancelarije za poboljšanje zakona o javnom informisanju. Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Piter Fejt o tekstu predloga Zakona o javnom emitovanju from kim on Vimeo.        

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017