Vesti

Jadranka Kosor stiže na Kosovo

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor posetiće Kosovo 24. avgusta, piše danas Večernji list, pozivajući se na izvore bliske vladi. Kosorova će, kako se navodi, na Kosovo stići dva dana nakon što u Zagrebu ugosti nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Radi se o prvoj službenoj poseti hrvatske premijerke Prištini, a njen raspored imaće naglašenu privrednu komponentu jer s njom odlazi znatan broj hrvatskih privrednika koji će učestvovati na ekonomskom forumu u organizaciji privrednih komora Hrvatske i Kosova. Uz sastanak s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, premijerka će se sastati i s predsednikom parlamenta, dok će sastanak s predsednicom Atifete Jahjagom izostati jer će ona u to vreme biti van Kosova. Predviđen je i sastanak sa komandantom snaga KFOR-a i sa pripadnicima hrvatskog kontingenta u okviru tih snaga, a Kosorova će posetiti i Hrvate u mestu Janjevo. Hrvatska će tokom posete Kosorove Prištini, kako ističe Večernji list, jasno poručiti da se problemi Kosova rešavaju mirnim putem, poštujući prava svih, što će biti istaknuto i sastankom Kosorove s potpredsednikom kosovske vlade Slobodanom Petrovićem koji je pripadnik srpskog naroda. Jednaka je i podrška teritorijalnom integritetu Kosova, ističe sagovornik Večernjeg lista i dodaje da je hrvatska politika poznata. List donosi izjavu kosovskog ambasadora u Zagrebu Valdeta Sadikua o interesu hrvatskih kompanija kojih je najviše iz prehrambene industrije i industrije plastike i poziv na ulaganja u Kosovo.    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017