Vesti

Goraždevac: Parastos na godišnjicu ubistva na Bistrici

Iz EULEKS-a je saopšteno da ta misija uvek može ponovo otvoriti istragu o ubistvu srpske dece u Goraždevcu ukoliko tužilac dobije informacije relevantne za rasvetljavanje tog zločina. Pomen poginulim dečacima sutra će služiti vladika Teodosije.

EULEKS  je krajem prošle godine, usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a. ’Svaka zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena ukoliko se tužiocu na rasplaganje stave nove informacije koje bi mogle da istragu pokrenu napred. Istraživati slučaj mnogo godina nakon što se dogodio predstavlja veliku poteškoću za tužilaštvo’, rekla je portparol EULEKS-a Irina Gudeljević KIM radiju. Ona napominje da je EULEKS stalno ohrabrivao građane da dostave informacije koje bi pomogle u rasvetljavanju okolnosti u vezi sa tim, kako je kazala,   strašnim zločinom. Tužilac je odlučio da zatvori slučaj, jer policijska istraga nije dovela do rezultata i nijedan osumnjičeni nije identifikovan. “Preliminarnu istragu u vezi ubistva u Goraždevcu sproveo je UNMIK, postojale su određene sumnje, ali tada istraga nije dovela ni do kakvih rezultata. Kada je dosije prebačen iz UNMIK-a EULEKS-u on je bio u priličnom neredu  i EULEKS-ova policija je ponovo preispitala sumnje i intervjuisala svedoke, da bi razjasnila neke detalje. Sve sumnje su uredno proverene i analizirane ali policijska istraga nije dovela ni do kakvih rezultata’, kazala je Gudeljević. Nepoznate osobe pucale su 13. avgusta 2003. godine na srpsku decu koja su se kupala na reci u blizini Goraždevca i tom prilikom ubile Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (13) a teško ranile Đorđa Ugrenovića (20), Bogdana Bukumirića (14), Marka Bogićevića(12) i Draganu Srbljak (13). Sutra, kao i svake godine na taj dan, u crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu biće služen pomen ubijenim dečacima. Parastosu, koji će služiti Vladika Teodosije, prisutvovaće i predstavnici Ministarstva za Kosovo i Metohiju. Ubistvo u Goraždevcu, spada u jedan od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije. Ubice su ostale nekažnjene kao i u tri ostala zločina - u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva. Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4        

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017