Vesti

Poseta Angele Merkel odlaže sednicu SB?

Sednica SB UN-a na kojoj će se razmatrati aktuelna situacija na severu Kosova najverovatnije neće biti održana 24. avgusta, već nedelju dana kasnije, saznaju ”Novosti”.

Raspravu ’pomera’ dvodnevna poseta nemačkog kancelara Angele Merkel Srbiji. Naime, ona bi u Beogradu trebalo da se zadrži dva dana, 22. i 23. avgusta, zbog čega je praktično nemoguće da šef diplomatije  Srbije Vuk Jeremić na vreme stigne na Ist river na debatu o krizi koja je izbila na severu Kosova, posle nasilnog pokušaja Prištine da zauzme administrativne prelaze. Trenutno se razmatra mogućnost da se sednica SB pomeri za ponedeljak, 29. avgust, kako bi ministar Jeremić mogao da iznese zvanične stavove srpskih vlasti o poslednjim dešavanjima na KiM. “Očekujemo konstruktivnu raspravu ambasadora članica SB i eventualno usvajanje predsedničkog saopštenja u kojem bi jasno bilo osuđeno nasilje’ - kaže za ’Novosti’ Fedor Starčević, ambasador pri Misiji Srbije u UN. Na sednici će najpre novi šef UNMIK Farid Zarif podneti redovni tromesečni izveštaj o situaciji na Kosovu, a očekuje se da najveći deo izlaganja posveti novonastaloj situaciji na severu pokrajine. Šef diplomatije takođe će ukazati na značaj osude međunarodne zajednice poslednjih nasilnih poteza prištinskih vlasti. Beograd se posebno uzda i u izlaganje ambasadora Rusije pri UN, koja je do sada uvek tražila odlučne akcije najvišeg tela svetske organizacije. Ambasador Starčević napominje da Srbija nije odustala ni od zahteva da SB usvoji rezoluciju po kojoj bi se istraga o trgovini organima na Kosovu vodila pod mandatom UN.    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017