Vesti

Zbog embarga na severu situacija sve lošija

Načelnik kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković juče je upozorio da je sever Kosova praktično hermetički zatvoren, jer KFOR, ne propušta nijedno vozilo, tako da juče na sever Kosova nisu dopremljene osnovne životne namirnice, a „embargo na robu iz Srbije” traje već četiri dana.

Slaviša Stanić, generalni sekretar Privredne komore Kosova i Metohije, za „Politiku’ tvrdi da privredi na severu Kosova preti potpuni kolaps, jer nije u mogućnosti da dopremi repromaterijal niti da robu transportuje u Srbiju. “Više hiljada ljudi koji su radili u velikim firmama, poput „Trepče’, u Fabrici otkivaka „Lola’ u Lešku i pogonima u Zubinom Potoku, kao i u fabrici „Simpo’ u Zubinom Potoku, ostaće bez posla. To se odnosi i na kompletnu građevinsku operativu, a staju i mini-pogoni, jer se KFOR stavio u ulogu prištinskih carinika’, kaže Stanić, naglašavajući da je pitanje sata kada će privrednici sa severa Kosova blokirati vitalne magistralne pravce svom raspoloživom mehanizacijom. U prodavnicama na severu Kosova već se oseća nestašica osnovnih prehrambenih proizvoda, hleba, mleka, a ponestaju i druge životne potrepštine. Srbi sa severa, koji su smatrali da će postizanjem sporazuma kriza biti rešena, ponovo su u strahu i zabrinuti, o čemu svedoče i ispražnjeni rafovi po prodavnicama, u kojima nema brašna, kvasca, ulja... U apotekama lekovi se kupuju kao i u danima od pre dve nedelje.    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017