Vesti

Mirna noć na severu Kosova

Kao i svih proteklih noći od izbijanja krize na severu Kosova 25. jula, Srbi su i sinoć bili na barikadi u selu Rudare kod Zvečana a motrili su i na sve druge putne pravce koji vode ka prelazima Brnjak i Jarinje.

Bilo je mirno ali kako kažu oni koji danonoćno dežuraju neizvesnost i napetost su najčešće reči kojima se opisaje stanju na severu Kosova, javlja iz Kosovske Mitrovice za KIM radio novinar Slađana Trifunović.  Zabrinuti za sudbinu ovog dela pokrajine predsednici četri Opštine sa severa Kosova uputili su juče pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kome zahtevaju da ih zaštiti od najave čelnika privremenik kosovskih institucija u Prištini da će nasilno integrisati sever Kosova i da će posle povlačenja KFOR-a na prelaze dovesti albanske carinike i policajce. Na barikadi u Rudaru se na svaka četiri sata smenjuju građani iz Kosovske Mitrovice i Zvečana, situacija je mirna a nema najave kada će i taj putni pravac koji od Zvečana vodi ka južnoj Kosovskoj Mitrovici biti deblokiran. Sezona je godišnjih odmora ali je zbog radne obaveze koja je na snazi više od 15 dana malo građana koji nisu u gradu. Za vozila međunarodne misije omogućen je slobodan prolaz svim putevima osim kroz Rudare gde će krst koji je postavljen na sredinu puta ostati još neko vreme, kažu u kriznom štabu Kosovskomitrovačkog okruga.    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017