Vesti

Srpski mediji protiv Nacrta zakona o javnom emitovanju

Nacrt zakona o javnom emitovanju, koji je ušao u proceduru u Skupštini Kosova, neprihvatljiv je za srpsku zajednicu i srpske medije na Kosovu i on je u suprotnosti sa relevantnim međunarodnim i lokalnim propisima, piše u saopštenju Društva novinara KiM, Nezavisne TV mreže i KOSMA mreže.

Ove medijske organizacije koje čine 90% srpske medijske zajednice na KiM smatraju da zakon ne sadrži ni jednu garanciju nezavisnosti, njegovo pisanje “proteklo je bez poziva, učešća ili jasnog informisanja kolega iz srpskih medija, a javne rasprave nije ni bilo. Čak ni tekst Nacrta Zakona nije srpskim medijima upućen službenim putem, iako je već ušao u skupštinsku proceduru. “ Medijska zajednica KiM se odlučno protivi osnivanju srpskog kanala u okviru RTK (Radio televizija Kosova) koja nikada nije imala poverenje srpskih gledalaca, a „kršenjem međunarodnih i domaćih propisa prilikom izveštavanja o martovskom nasilju iz 2004. godine RTK je viđena u očima ne samo srpske zajednice na Kosovu kao inspirator i generator krize koja je rezultirala haosom, gubitkom života 19-oro ljudi i uništenjem porodične i crkvene imovine. ’Sa druge strane, sva istraživanja gledanosti televizija na Kosovu, u različitim periodima, nesumnjivo dokazuju da je procenat srpskih gledalaca koji prate RTK1 izuzetno nizak. “Umesto toga, potpisnici ovog dokumenta smatraju da je neophodno napraviti novu radnu grupu za pisanje novog zakona (ili aneksa postojećeg zakona), uz učešće domaćih, ali i međunarodnih eskperata, koji bi pravno definisali i institucionalizovali rad novog kanala. Novi TV kanal mora da ima zaseban Upravni odbor, direktora, glavnog i odgovornog urednika, sedište i programsko tehničke kapacitete u Gračanici ali i sopstveni budžet.  Nezavisna TV Mreža i njene članice već rade u enklavama poput lokalnih javnih servisa od poverenja i predstavljaju suštinski vid informisanja srpske zajednice na Kosovu u cilju njihovog opstanka i očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta, zbog čega se ona vidi kao jedan od osnovnih nosilaca novog nezavisnog TV kanala. „Saglasni smo da u prvoj fazi emitovanje programa Nove televizije ide preko kablovskih operatera, ali ne odustajemo od svog izričitog zahteva za zemaljskom frekfencijom i spremni smo da sačekamo da se to reši u procesu digitalizacije, istovremeno kada i program RTK. Za nas je pitanje frekfencije pitanje raspodele javnog dobra, uz garancije ravnopravnosti i jednakosti u pristupu njihovom korišćenju, “ navodi se u saopštenju DNKiM, NTV mreže i KOSMA mreže. Kompletan tekst saopštenja na srpskom jeziku možete preuzeti OVDE, a na engleskom jeziku OVDE. Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4        

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017